dunszt.sk

kultmag

Kong, a király

1944-ben, a második világháború ideje alatt két pilóta összecsapása zajlik valahol a Csendes óceán déli részén egy sziget felett. A két gép lezuhan és a túlélő pilóták elkeseredett harca tovább folytatódik. Párharcukat azonban valami megzavarja. Előbb két óriási kar tűnik fel, majd a mancsok gazdájának az arcát látják meg. Ő Kong. A Koponya-sziget királya.

King Kong, az óriásgorilla története 1933-ra vezethető vissza, hősünk ekkor jelent meg először a vásznon – a későbbiek során remakelték többször is, köztük 2005-ben A Gyűrűk Ura rendezője, Peter Jackson. Érdekes azonban, hogy a modern kaiju filmeket nem King Kong karakteréhez kötik, tekintve, hogy az óriásgorilla története inkább a romantikára, semmint városok elpusztítására épült. Az első kaiju film a The Beast from 20,000 Fathoms volt, amely 1953-ban került a mozikba.

A film hatására a japánok létrehozták a saját szörnyüket (1956), a történetből érezhető az a sokk, amely a két atomrobbanás miatt érte kultúrájukat, így a figura az atomsugárzásnak köszönheti létét. A filmuniverzum leghíresebb lényéről van szó, Godzilláról. Ezek a filmek voltak a megalapozói az óriás szörnyes filmeknek, és ez a zsáner a mai napig közkedvelt. Éppen ezért a Legendary Pictures elkezdte felépíteni a saját szörnyuniverzumát, amelynek első része a 2014-es Godzilla volt (rendezte Gareth Edwards). A legújabb Kong film (r. Jordan Vogt-Roberts) ebbe az univerzumba ágyazódik bele – történetileg előzménye a Godzilla filmnek (összekötő kapocs a Monarch).

N. Juhász Tamás teljes kritikája a Trafik-on olvasható

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket