dunszt.sk

kultmag

Így alakult a 2021-es év a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában

Az idei év, a pandémia miatt folyamatosan változó szabályozások újra próbára tették a kulturális intézményrendszert, azonban az előző évből tanulva már némi rutinnal is rendelkeztek a helyzet kezelésében. Villáminterjú Jarábik Gabriellával, a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának (SZMKM) igazgatójával az idei év nehézségeiről, eredményeiről, sikereiről és a jövő terveiről.

Milyen évet zár a SZMKM, mi történt idén, amire büszke az intézmény, esetleg mi okozott nehézséget?

A legnehezebbel kezdeném: ebben az évben is, sajnos, a pandémia okozta a legnagyobb nehézséget és akadályt a munkánkban, hiszen a múzeumokat és kulturális intézményeket hol bezárták, hol részlegesen megnyitották a látogatók előtt, ami sok átszervezést igényelt úgy a feladatok megvalósítása, mint az anyagiak biztosítása terén. A múzeumok bevételkiesésének kompenzációja ugyanis késett, csak októberben láttunk némi százaléknyi támogatást a kulturális tárca részéről, amely épphogy a fenntartási költségek fedezésére volt elegendő. Pedig cél és feladat volt bőven a 2021-es évre is. Az év első felében minden erőnkkel a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház új állandó kiállításának megvalósítására készültünk. Az elkészült forgatókönyv alapján új kiállítási tárgyak beszerzésére, vásárlására és a már meglévők restaurálására összpontosítottunk. Az elmúlt évben a ház megújult külsőleg, most az új kiállítás követelményeinek megfelelően belső felújításon esett át. A kivitelezők és a kiállítás kurátorai találkozóinak megszervezése volt a legnagyobb feladat, hiszen egy ideig a határok sem voltak átjárhatóak.

A Mikszáth Kálmán Emlékház homlokzata

Ám minden nehézség ellenére 2021. május 29-én megnyílt az új állandó kiállítás, Szent Péter esernyője alatt címmel. Központi témája a szülőföld szeretete és a palócoktól kapott sok-sok ihlet, amely megalapozta Mikszáth írói munkásságát. A Mikszáth Kálmán Emlékház az író szülőfalujában, Szklabonyán található, ahol az író 1853-tól több mint húsz éven át élt, ebből tíz évet a mai emlékházban. E ház, az egykori családi miliő hangulata az a többlet, ami sehol máshol nem található, s a kiállítást igazán egyedivé teszi.

Részlet a Szent Péter esernyője alatt című kiállításból

Mikszáth idejében Szklabonya kétnyelvű – szlovák és magyar – falu volt. A mindkét kultúrát jól ismerő író több művében e gazdagság és színesség is megmutatkozik. Ezt igyekszik érzékeltetni az új állandó kiállítás is. A felújítást Praznovszky Mihály, Kovács Anna és jómagam kutatómunkája előzte meg. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és egyéb szlovákiai múzeumok gyűjteményéből származó tárgyak mellett magyarországi intézmények fotódokumentumai is kiállításra kerültek.

A Mikszáth Kálmán Emlékház udvara

A szerzők a felújítási koncepcióba nemcsak az emlékházat, hanem az udvart és a faluban található hét helyszínt is bevonták, amelyek szorosan kötődnek Mikszáthnak a Jó palócok kötetben leírt történeteihez. A kiállítás látványterve és a kivitelezés a dunaszerdahelyi TRIKK és a budapesti MNUcreative kreatív stúdiók – Gocoň László, Németh Gergely, Tarr Kálmán és Németh Zoltán – munkáját dicséri. A megjelenő vizualitásban az alkotócsapat a grafika, interaktív elemek és kiállítási segédanyagok segítségével a játékosságra, színességre és áttekinthetőségre helyezte a hangsúlyt.

Év közben a múzeum többi részlege is működött, amikor lehetett. Kassán a Márai Sándor Emlékkiállítás, Alsósztregován a Madách-kastélyban található állandó kiállítás Óh, hol vagyok, hol vannak álmaim? címmel fogadta a látogatókat, akik sétálhattak az elmúlt évben felújított park tanösvényein és a hozzá tartozó játszótéren, esetleg a felújított Madách síremlékhez is.

Pozsonyban, a Brämer-kúriában A magyarok Szlovákiában c. állandó kiállítás felújított néprajzi része,  s a történeti  kiállítás azóta már állandó része, a Felcserélt otthonok c. kiállítás várta a látogatókat, amelyen keresztül betekintést kaptak az 1945-48-as évek történéseire, láthatták, hallhatták  dokumentumfilmeken keresztül a németek  kitoloncoltatását, a magyar lakosság kitelepítését, a gulágra hurcoltak visszaemlékezéseit. Megrázó dokumentumok, képek, amelyekről sokan nem tudnak még a mai napig sem. Kötelességünk, hogy ezt ne hagyjuk feledésbe merülni.

Részlet a Felcserélt otthonok című kiállításból

A pozsonyi Brämer-kúria kisebb kiállítóterme is várta a vendégeket, május 20-ig a VOX HUMANA c. kiállítással, mellyel Fábry Zoltán halálának 50. évfordulójára emlékeztünk, s amelynek  aztán május 28-án a komáromi Duna Menti Múzeum adott otthont.

A mi múzeumunk pedig, a két múzeum közti együttműködés jegyében,  június 14-től mutatta be a komáromi múzeum Az operettkirály című  Lehár Ferenc-emlékkiállítást, amelyet egy rendhagyó kiállításmegynyitó előzött meg, melyet a pozsonyi Magyar Kulturális Intézettel közösen szerveztünk a Több mint szomszéd rendezvénysorozat keretén belül.

S még egy kiállítás a Brämer-kúriában: októberben nyílt meg a kassai Duncsák Attila Evokáció című kiállítása, amely nagyon egyedi, értékes és érdekes. Alkotásai mindenkit megszólítanak, érdemes betérni, ha nyitva lesz a múzeum. A kiállításhoz egy szép katalógus is készült a művész alkotásaiból.

A múzeum, mint minden évben, idén is készült az októberben megrendezésre kerülő Madách Imre Irodalmi Napra, amellyel az író halálára emlékezünk. Az első nap Alsósztregován zajlott, a második Csesztvén, Magyarországon, a Madách-kúriában. Mindkét nap fő programja a rimaszombati MaSKmedia Stúdió és múzeumunk közös produkciója volt, amely a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával készült: bemutattuk a Madách-Márai dokumentumfilmet, amely kibogozza és bemutatja a Madách- és Márai-család rokoni szálait. Izgalmas volt a leszármazottaikkal való találkozás, emlékeik felidézése, megosztása, s végül az ebből készült film bemutatása. Valódi csemege! Azóta már a kassai Kazinczy Napok közönsége is láthatta, s ha a járványügyi előírások engedik majd, akkor januárban Pozsonyban is látható lesz, utána pedig a világhálóra is felkerül.

Az alsósztregovai Madách-kastély

Mik a múzeum tervei a következő évre és a távolabbi jövőre nézve?

A 2022-es évben készulunk a múzeum fennállásának huszadik évfordulójára. Reméljük, sok szép programon vehetnek részt  a kedves látogatók. S már most nagy készülődésben vagyunk a 2023-as évre, amikor elkezdődik a MADÁCH 200, vagyis az író születésnapjának 200. évfordulójára meghirdetett emlékév. Remélem, összefogunk szlovákiai magyar kulturális intézmények és szervezetek, hogy közösen, méltóképpen ünnepeljük majd ezt az évfordulót, ahogy ezt a múzeum közreadta a felhívásában. 

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket