dunszt.sk

kultmag

Digitálisan feltárták I. Amenhotep mumifikált testét

I. Amenhotep sírját 1881-ben találták meg. A fáraó bepólyált és maszkkal fedett múmiáját nem bontották ki, csupán röntgenfelvételeket készítettek róla vizsgálatok céljából.

Ez alkalommal a Kairói Egyetem radiológusának, Sahar Saleemnek és Zahi Hawass régésznek a komputertomográfia segítségével sikerült több részletet megtudnia az egykori uralkodóról – kezdve arcvonásaitól egészen teste felépítéséig.

„169 cm magas volt, körülmetélték, fogai jó állapotúak voltak” – nyilatkozta Sahar Saleem. Korát harmincöt évre becsülik, és nem szenvedett semmilyen halálos betegségben. A talált sérülések csak halála után kerültek testére.

Saleem szerint az értékes kincsek után kutató sírrablók gyakran megrongálták a múmiákat. Kimutatták, hogy I. Amenhoteppel is ez történhetett, ezért testét a főpapok eredeti sírhelyéről a Deir el-Bahari-i rejtekhelyre vitték, megvédve a további fosztogatásoktól. Ezt követően próbálták helyreállítani a sérült múmiát, további ékszerekkel díszítve fel. A mostani vizsgálat során meg is találtak harminc, szkarabeuszt, kígyófejet és Hórusz szemét ábrázoló amulettet, amely a fáraót hivatott megvédeni a túlvilágba vezető útján. Megmaradt még egy harmincnégy aranygyöngyből álló nyaklánc is, amelyet a hátára erősítve hordott.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket