dunszt.sk

kultmag

„Mint mindenkinek, nekünk sem volt szokványos évünk” – a Pozsonyi Kifli polgári társulás évértékelője

Az év folyamán többször adtunk hírt a Pozsonyi Kifli polgári társulás kiállításairól, megjelenő kiadványairól. A társulás profilja Pozsony múltjának kutatása, a várossal kapcsolatos irodalmak kiadása, városnéző séták szervezése, mindez szorosan kapcsolódva a mindennapok történelméhez, amely a történelemkönyvekből gyakran kimarad. Hogyan éltek a pozsonyi családok, amikor a háromnyelvű kultúra még természetes volt és nem egzotikumnak számított? Milyenek voltak a pozsonyi piacok és mi maradt a piacozásból napjainkra? A polgári társulás részéről Bolemant Éva és ifj. Papp Sándor értékelték a 2021-es évet és meséltek a jövőbeni terveikről.

Milyen évet zár a Pozsonyi Kifli, mi történt idén, amire büszke a polgári társulás, esetleg mi okozott nehézséget?

Mint mindenkinek, nekünk sem volt szokványos évünk. A járványhelyzet teljesen átszervezte a kultúraszervezők és civil szerveztek életét is. Ennek ellenére sikeres évről beszélhetünk. Úgy érezzük, az internetes megjelenés mellett sikerült olyan programokat szerveznünk Pozsonyban, amelyekkel el tudtuk érni a törzsközönségünket és meg tudtunk szólítani újabb rétegeket is. Ennek legjobb példái Pozsony belvárosának két meghatározó kulturális gócpontján megrendezésre került két kültéri pop-up kiállításunk. Az előbbi a régi városháza, a jelenlegi Pozsonyi Városi Múzeum udvarán „Régi pozsonyiak vagyunk”, a másik a Régi Vásárcsarnok előtt Trh-Piac-Markt: Multikulturális tér Pozsonyban címmel.

A városvezetés – a fokozódó járványhelyzet miatt –  szinte az utolsó pillanatban döntött arról, hogy elmarad az idei adventi vásár. Ez nagyon szomorú hír volt számunkra, hiszen már konkrétan tudtuk, hol lesz a standunk a pozsonyi Fő téren. Önkénteseinkkel együtt már az időbeosztásokon dolgoztunk, örültünk, hogy újra együtt lesz a csapat. Már második éve marad el a vásár, ami komoly veszteség a Pozsonyi Kifli számára is. Ezt valamilyen mértékben a Pozsonyi Naptárunknak köszönhetően egy crowfounding platformon és az webshopunkon keresztül sikerült kárpótolni.

Az év végén egy nagyon fontos könyvet jelenttettünk meg. A 400 éves legenda – A pozsonyi kifli története címmel jelent meg ugyanis társulásunk kiadásában az a kötet, amely a Pozsony nevét viselő híres cukrásztermék múltját tárja az olvasók elé. A könyv tartalma több éves kutatómunka eredményeként gyűlt össze. Igazi csemege már a kiadvány szerkesztési koncepciója is, mivel egy kutatási napló formájában meséli el a patkók történetét. A könyv Ifj. Papp Sándor és Július Cmorej munkája, amelyben a diós és mákos patkók történetéből fennmaradt adatokat rengeteg képpel, levéltári dokumentumokkal és archív fotókkal illusztrálták.

Mik a PK tervei a következő évre és a távolabbi jövőre nézve?

A munka folytatódik. A már említett „Régi pozsonyiak vagyunk” című kiállítás anyagából márciusban jelenik meg egy háromnyelvű album. Tavasszal Tour de Pressburg – szoborvándorlás címmel nyitunk újabb kültéri kiállítást Pozsony óvárosában. Jövőre szeretnénk még további két pop-up kiállítás nyitni, amelyek a témája az egykori pozsonyi magyar emlékek valamint a régi pozsonyi nyelv lesz.

Készül a pozsonyi kifli történetéről szóló könyv szlovák változata is, amely reményeink szerint újabb nagy sikere lesz az egyesületnek, hiszen a pozsonyi könyvpiac másfajta lehetőségeket kínál a kiadására. Terveink szerint még több könyvet szeretnénk megjelentetni, például egy újabb válogatáskötetet a pozsonyikifli.sk webmagazin várostörténeti írásaiból, tervezzük az új pozsonyi meséket, illetve régi könyvek újrakiadásán is gondolkozunk.

Most az online térben tudunk erőteljesebben jelen lenni. Nagyon szeretnénk, ha jövőre újra indulnának a magyar és szlovák városnéző séták, könyvbemutatók, előadások, „piacozós” városi rendezvények.

Fotók: Pozsonyi Kifli

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket