dunszt.sk

kultmag

Dunszt-estek – A kritikus képzőművészet

A dunszt.sk kulturális magazin esti beszélgetésein a művészet világába nyerhetünk betekintést. Igényesen, alaposan, másként.

 

A kritikus képzőművészet

Vendégünk Nagy Csilla képzőművész és Németh Ilona képzőművész, egyetemi tanár

Moderátor Csanda Máté művészettörténész

2017. november 30. 18 óra, Kortárs Magyar Galéria, Dunaszerdahely, Szabó Gyula utca 2

A belépés ingyenes

 

Németh Ilona és Nagy Csilla. Két kortárs (valódi értelemben kortárs) képzőművész. Mindketten a szabad művészetek doktorai, ráadásul ha más-más formában és keretek közt is, de mindketten tanították-tanítják is a képzőművészetet (a képzőművészetről való gondolkodást).

Amiről beszélgetünk: kinek, milyen közönségnek alkot a ma képzőművésze? Egyáltalán, miről (mi mindenről) beszélünk, amikor képzőművészetről beszélünk? Hányféle tere, terepe, bugyra, rétege és szeglete van ennek a világnak? Kik alakítják, kik a szereplői? Miféle látható-láthatatlan hierarchiák szövik át ezt a játékteret? Hol mindenhol „történik” a képzőművészet? Miért érezzük sokszor blöffnek mindazt, ami kortárs képzőművészet címkéje alatt történik?

Szó lesz majd konkrét munkákról, művekről, projektekről, stiláris, konceptuális és értékrendbeli preferenciákról – meg úgy általában, a képzőművészként-való-létezés örömökkel, nyűgökkel és kihívásokkal teli mindennapjairól. Mit jelent a képzőművészet, a képzőművészet nyelvén való gondolkodás manapság, a szélessávú mobilinternet, a felhő alapú virtualitáas, a VR, a kiterjesztett valóság, az Instagram, a Youtube és a Pinterest korában? Mi a tétje a képzőművészetnek (túl azon, hogy újabb és újabb látványokat, artefaktumokat, exponátumokat hoz létre)? Hogyan, mikor, milyen nyelven, milyen horizontok felől beszél(het)ünk a képzőművészetről? Egyáltalán van-e nyelvünk a művészetekhez való közeledésre – vagy csak lájkoljuk a látványokat? Elképzelhető, hogy sokszor csak a kérdéseink rosszak – és jobb, precízebb kérdésekre jobb és precízebb válaszokat kapnánk? Na és melyek a legmakacsabb, legidegesítőbb mítoszok és szetereotípiák, amelyek a kortárs képzőművészet fogalmához, gyakorlatához kapcsolódnak? Mennyiben igazak? Honnan hozzuk, és mi táplálja őket?

 

 

 

 

További Dunszt-estek 2017-ben:

 

Színház és hatalom

Vendégünk Czajlik József rendező, a kassai Thália Színház igazgatója és Schilling Árpád rendező

Moderátor: Varga Emese, a Komáromi Jókai Színház dramaturgja

2017. december 15. 18 óra, Művészeti Alapiskola, Dunaszerdahely, Smetana liget 6

Hol tart és mitől tart most a magyar színház határon innen és túl? Milyen mértékben befolyásolja a színházi bátorságot a politika, s miként működik az öncenzúra?

A beszélgetés után jazz: Farkas Attila (zongora) és Lázók Márió (bőgő)

 

Realizované s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky – program Kultúra národnostných menšín 2017.

Készült a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának támogatásával – Nemzeti Kisebbségek Kultúrája program, 2017.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket