dunszt.sk

kultmag

Bucsi Réka animációja fődíjat nyert Kanadában

Az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál rövidfilmes kategóriájának fődíját Bucsi Réka Solar Walk című alkotása nyerte el, és ezzel kvalifikálta magát a 2019-es Oscar-díjra esélyes filmek közé.

A fesztivára 84 országból közel 2500 nevezés érkezett, 110 alkotás versenyzett, köztük a Solar Walk, amely végül megkapta a rövidfilmes kategória fődíját, a Nelvana Grand Prize-t.  A zsűri indoklása szerint az alkotás színes, végtelen lehetőségeket keltő utópikus világba kalauzolja a nézőt.

 

 

Bucsi Réka eddig három kisfilmet készített, és mindhárom Oscar-esélyes is volt. A 2014-es Symphony no. 42 rákerült az Oscar-díj tízes szűkített listájára,  a 2016-os Love című alkotást Európai Filmdíjra jelölték.

A Solar Walk eredetileg egy dán zenekar, az Aarhus Jazz Orchestra koncertje háttéranimációjának készült. A film zenéjét Mads Vadsholt szerezte, a hangdizájnere Bucsi Réka állandó alkotótársa, Lukács Péter Benjámin volt, producere Morten Thorning, a The Animation Workshop igazgatója, koproducere pedig Claus Toksvig, a dán Norlum (A tenger dala, A messzi Észak) animációs stúdió producere.

 

 

A rövidfilm elnyerte az Audi Short Film Awardot. Többek között megkapta az Indie Lisboa rövidfilmes nagydíját, a birminghami Flatpack Filmfesztivál legjobb rövidfilmjének járó díját, és a szerb Animanima Nemzetközi Animációs Fesztivál nagydíját is.

Világpremierje óta több mint 50 fesztiválon vetítették.

A 2019-es Oscar-gála animációs rövidfilm kategóriájában két másik magyar esélyes is van: Andrasev Nadja A nyalintás nesze című diplomafilmje és Kovács István Ostrom című diplomafilmje, amely nemrég diák Oscar-díjat nyert.

 

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket