dunszt.sk

kultmag

Mándy 100

Mándy Iván (1918–1995) Kossuth-díjas író születésének 100. évfordulója alkalmából három eseményt ajánlunk, amivel az Újhold körének egykori tagjára, a Holmi folyóirat szerkesztőjére emlékeznek.

1.

Október 6-án A MI tájaink címmel kiállítás nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A tárlaton Mándy szövegei mellett Mácsai István 20. századi magyar képzőművész festményei kerülnek fókuszban, mely képek az író alkotásaiból is jól ismert hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek Budapestjét idézik meg. Amellett, hogy mindkettejük munkásságában a lírai látomás keveredik a pontosan megfigyelt valóság apró részleteivel, Mácsai műveinek számos más közös vonása van Mándyéval. Ami mindenekelőtt összeköti őket, az a főváros, melyben nemcsak éltek, hanem ami bennük is élt, és így mindkettejük egyik fő ihletőjévé vált. A január 6-ig megtekinthető kiállítás egyben emléket állít Mándy Iván és Mácsai István barátságának is.

Mándy Iván (forrás: Fortepan)

2.

A kiállítás mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum egy másik eseménnyel is tiszteleg Mándy Iván előtt. Mándy 100 címen a Magvető kiadó közreműködésével október 6-án rendhagyó irodalmi sétát szerveznek, mely esemény ugyancsak Budapest mint az életmű egy központi és nélkülözhetetlen értelmezési kerete köré épül. Pontosabban a józsefvárosi Mátyás tér, II. János Pál pápa tér és a Teleki tér által bezárt háromszög volt az a környék, amely Mándyra leginkább hatott. Ennek a háromszögnek utcáit járhatják be az érdeklődők a séta alkalmával, ami közben Darvasi Ferenc Mándy-szakértő és Szegő János szerkesztő idézik majd fel az író életének fontos eseményeit. A körülbelül másfél órásra tervezett séta ingyenes. Az eseményen való részvétel viszont regisztrációhoz kötött, amit bárki megtehet október 4-én 16 óráig a magvetoirodalmiseta@gmail.com címen.

 

3.

Kelecsényi László író, filmtörténész mellett Darvasi Ferenc lesz a vendége a New York Művész Páholy által szervezett Köztünk vagy! eseménynek is. A New York kávéházban November 19-én emlékeznek meg az íróról. Az est során a dedikálások, levelek, írások mellett Mándy mai értelmezése és hatása is fókuszba kerül. Az eseményen való ingyenes részvételhez a newyorkprogram@cafeandevent.eu  címen szükséges előzetesen regisztrálni.

 

A kiemelt kép forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum (Ismeretlen szerző)

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket