dunszt.sk

kultmag

Csehy Zoltáné idén a féldisznó!

Október 6-án, szombaton változatos program vár azokra, akik részt vesznek a Fiatal Írók Szövetsége által  megrendezett Csáth Géza-díj rendhagyó átadóján, melyet idén Csehy Zoltán vehet majd át. A kizárólag adományokból alapított díj mellé egy fél disznót és egy névre szóló hentesbárdot kap a díjazott. A harmadik alkalommal átadásra kerülő díjat első ízben kabai lóránt költő, szerkesztő kapta 2016-ban, másodízben pedig Orcsik Roland költő, irodalomszervező vehette át a nem mindennapi elismerést.

A József Attila-díjas költő, műfordító, irodalomtudós, egyetemi oktató, és nem utolsó sorban operarajongó „nagy hatású, kockázatvállaló, az antik poétikai hagyományokat a neoavantgárd és a hermetikus líra eljárásaival ötvöző költészetéért, páratlan, hiánypótló, évezredek kulturális örökségén átívelő műfordítói munkásságáért, operatörténeti monográfiájáért, oktatói, tehetséggondozói erőfeszítéseiért és Rosmer János (eddig ismert) életművének létrehozásáért részesül a bizarr elismerésben.” – tette közzé a kuratórium konszenzusos döntésének indoklását.

 

 

Az Őszi kóstolgatásnak elnevezett szombati esemény programja a következő:

A 16 órakor kezdődő program első pontjaként a Csáth Géza-díj kiosztására kerül sor a budapesti Neurológiai Klinika előtt. Az átadót követően, 17:30-tól a Horánszky utcai LUMEN-ben, az idén 20 éves FISZ kritikusai beszélgetnek a szervezet történetének korábbi líraköteteiről (Farkas Wellmann Éva, László Noémi és Szőllőssy Balázs művei), majd sor kerül a Csáth Géza-díj Wikipédia-szócikkének ünnepélyes leleplezésére. A rendezvényt a FISZ Szöveghullám elnevezésű irodalmi turnéjának felolvasói zárják a Hoppál Mihály BassPoetry társaságában.  Az eseményre idén is Kellermann Viktória készített kollázsokat, melyek szintén megtekinthetők lesznek.

A Csáth Géza-díjról:

2016-ban alapított irodalmi díj kuratóriumát a FISZ-tábor nulladik napjának mindenkori résztvevői alkotják.  A díj átadásának helyszíne évenként változik: egyszer a budapesti Neurológiai Klinikánál, Csáth Géza agyvelejének, szívének és májának nyughelyén, másszor Csáth Géza szabadkai szülőházánál sorakozik fel díjazott és kuratórium. A Csáth Géza-díj alapításának ötlete Zoran Gaši macedóniai születésű, albán származású, szerbiai költőtől és képzőművésztől származik. Gaši még a nyolcvanas években állt ötletével, mely jól illeszkedik Csáth Géza irodalmi munkásságához és mítoszához. Nem utolsó sorban a díjjal az alapítók a hazai díjazási rendszer és kulturális élet anomáliáira is szeretnék felhívni a figyelmet. Megvalósulásának aktualitását a hazai kulturális életben érzékelhető eltolódás, a magánmecenatúra hiánya adja: a díjat kizárólag magánszemélyek, az adott év kuratóriumának tagjai finanszírozzák.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket