dunszt.sk

kultmag

Megnyílt a 70. Frankfurti Könyvvásár

Többek között a művelődéshez és a kulturális életben való részvételhez fűződő jogot rögzítő Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 70. évfordulója alkalmából a 70. Frankfurti Könyvvásár egyik kiemelt témája az emberi jogok helyzete. Ennek megfelelően a megnyitón az identitások sokfélesége és a mindenkit megillető alapjogok tiszteletének fontosságát hangsúlyozták.

Most, amikor „a világ leghatalmasabb országa a sötétségbe süllyed”, bátorságot kell meríteni a történetek elmeséléséhez és a dolgok kimondásához. Ki kell mondani, hogy „a gazdasági fölény nem jelent erkölcsi fölényt” – hangsúlyozta a rendezvényt megnyitó sajtókonferencia vendégszónoka, Chimamanda Ngozi Adichie nigériai író. A feminista szerző az Amerikában és Nigériában tapasztalt politikai folyamatokról szólva kiemelte: „itt az ideje, hogy a férfiak olvassanak könyveket nőktől”.

Az ötnapos vásáron 110 országból nagyjából 7500 kiállító vesz részt. A vásár az első három szakmai napját irodalmi fesztivál követi, több ezer felolvasással, konferenciával, író-olvasó találkozóval.

A szervezők a tavalyihoz hasonlóan nagyjából 300 ezer vendégre számítanak.

A díszvendég Grúzia, amely a megnyitó grúz szónoka, Mamuka Bahtadze kormányfő szavai szerint „a költészet hazája”.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket