dunszt.sk

kultmag

Osztrovszkij-darabot mutat be ma a Radnóti Színház

Osztrovszkij: A művésznő és rajongói című darabját mutatja be a Radnóti Színház szombaton. A színházi világban játszódó művet Valló Péter rendezésében láthatja a közönség.

A darabot, amelynek korábbi magyar címe Tehetségek és tisztelők volt, Morcsányi Géza fordította újra.

A színházi világban játszódó orosz mű a fiatalok vágyai és a boldoguláshoz szükséges kompromisszumok ellentétét járja körül, egy színésznő „kiárusításán“ keresztül – a Radnótiban mindez több mint százharminc évvel az ősbemutató után, a #metoo mozgalom korában kerül színpadra.

Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij a 19. századi orosz realista drámairodalom egyik legfontosabb alakja. Magyarul számos darabját játszották, ezek közül a legismertebbek a Jövedelmező állás, A vihar és az Erdő, amelyet a Radnóti Színház 1999-ben mutatott be Gothár Péter rendezésében. Osztrovszkij 1881-ben, saját negatív tapasztalatai alapján írta A művésznő és rajongói című komédiát, amelyben Nyegina, a fiatal színésznő először kerül szembe azzal a ténnyel, hogy a jobb élet és a karrier érdekében alá kéne vetnie magát a gazdag mecénások vágyainak. „A művészet nem tud kiállni önmagáért, ha durva, brutális hatalmakkal kerül szembe, és gazdag mentorokat kell szereznie magának” – írja Osztrovszkij.

„Mint saját korában és korunkban, a drámában is jelen vannak ezek a problémák: tud-e boldogulni támogatók nélkül a színész, sőt, maga a színház, és hogy a nők itt is kiszolgáltatottabbak, nemcsak a pénzes pártfogók irányába, hanem a színház belső hierarchiájában is – miközben az is előfordul, hogy épp a nők használják ki az előnyeiket” – idézi a színház Morcsányi Gézát, aki az előadás dramaturgja is.

Valló Péter szavai szerint: „A válaszok pedig személyiségfüggőek – nem tudjuk, ki mennyit áldoz be: a személyiség reakciói patikamérlegen méretnek ki, láthatatlanul. Majd talán egyszer, sokkal később meglátjuk, miután már nyilvánvalóan érvényesült a hasznuk vagy a káruk”.

 

 

SZÍNLAP

ALEKSZANDRA NYEGINA – vidéki színésznő: Lovas Rozi
DOMNA, a Mama – Nyegina özvegy édesanyja: Börcsök Enikő
DULEBOV (Herceg, Főnök) – tekintélyes városi tisztviselő: Kelemen József
BAKIN – tisztviselő: Pál András
IVAN VELIKATOV – gazdag gyáros: Rusznák András
PJOTR MELUZOV – fiatal, állástalan bölcsész: Porogi Ádám
NYINA SZMELSZKAJA – vidéki színésznő: Martinovics Dorina
MARTIN NAROKOV – ügyelő, volt színigazgató: Bálint András
MIGAJEV – színigazgató: Konfár Erik eh.
JERASZT GROMILOV – tragikus színész: Schneider Zoltán
Közreműködik: Nagy Rebeka, Péter Polla Borbála, Tóth Bogi
A zongoránál: Termes Rita / Gáspár Katalin Ágnes

Dramaturg: Morcsányi Géza
Jelmeztervező: Benedek Mari
Díszlettervező: Horváth Jenny
Világítás: Baumgartner Sándor
Ügyelő: Kónya József
Súgó: Farkas Erzsébet
A rendező munkatársa: Hatvani Monika
Fordította: Morcsányi Géza

Rendező: VALLÓ PÉTER

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket