dunszt.sk

kultmag

„Ne(m) hagyjuk a CEU-t!”

November folyamán két tüntetés is lesz a világ 200 legjobb egyeteme közé sorolt CEU (Közép-európai Egyetem) budapesti működését ellehetetlenítő törvénymódosítás ellen. A magyar parlament még 2017-ben szigorította a külföldi egyetemek működésére vonatkozó szabályozást, amelynek értelmében a CEU december elsején elhagy(hat)ja Magyarországot. A tüntetések felhívják rá a figyelmet, hogy egy nemzetközileg is elismert egyetem bezáratása a magyarországi tudományos élet hatékony működése ellen irányul.

 

Az első akció, Szolidaritási tüntetés a CEU mellett címen, november hetedikén este hat órakor kezdődik a CEU főépülete előtt.

„Fejezzük ki ellenérzésünket, hogy mélységesen nem értünk egyet azzal a gyakorlattal, hogy Orbán Viktor és kormánya a tudományos élet és az oktatás területén is olyan hazárdjátékba kezdett, amely magyar diákok százezreit vágja el a továbbtanulás lehetőségétől” – fogalmaz a demonstrációra felhívó Lehet Más a Jövő Egyesület. Az esemény alatt aláírható a Stop Tandíj! petíció is, amellyel az egyesület a felsőoktatás magánosítása és fizetőssé tétele ellen áll ki.

Nem adjuk a CEU-t! – Második figyelmeztetés

Egy héttel később, november tizenhatodikán, este fél hétkor a Szabadság téren egy impulzívabb tüntetés is várható a Közép-európai Egyetem védelmében.

Legalább is ezt tükrözi a Momentum Mozgalom négy, ultimátumszerű pontban meghatározta demonstratív felszólítása:

  1. December 1-ig van ideje Orbán Viktornak, hogy elvegye a korrupt kezét az egyetemről.
  2. December 1-ig van ideje a tudásszerető magyaroknak, hogy megvédjék azt, ami az övék.
  3. December 1-ig van időnk arra, hogy megmutassuk: nem hagyjuk a CEU-t!
  4. December 1-ig van ideje Orbán Viktornak, hogy megfogja azt a tollat és aláírja a CEU-val a békeszerződést.

 

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket