dunszt.sk

kultmag

Egy nap a mozikban

November 8-án kerül forgalomba Szilágyi Zsófia első filmje, az Egy nap. A filmet Cannes-ban mutatták be, ahol a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el.

 

Anna (Szamosi Zsófia)

 

A film főszereplője Anna (Szamosi Zsófia), egy negyven körüli, nyelvtanárként dolgozó háromgyermekes családanya, aki a család–munka–háztartás háromszögében veszik el. Életének minden részét pontosan beosztja, az idejét, a pénzét… És úgy tűnik, a férjét (Füredi Leó) is megosztani kénytelen a barátnőjével, Gabival (Láng Annamária). Anna tisztában van vele, de mégsem tud semmit sem kezdeni a helyzettel, a soron következő napi feladat, az általános erőtlenség, a tehetetlenség a váratlan dolgokkal szemben megakadályozza ebben. A nagyszerűen komponált film élvezetes módon, olykor humorral is beszél a magyar nők helyzetéről.

 

 

Szilágyi Zsófia a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televíziórendező szakán végzett 2007-ben Gothár Péter és Enyedi Ildikó osztályában. A cannes-i filmfesztiválon kívül az Egy nap a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon is szerepelt, ahol Szamosi Zsófia legjobb színésznő díját nyerte el. A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége által az Európai Filmakadémia kérésére összeállított 12 filmből álló listán szintén helyet kapott Szilágyi Zsófia alkotása, és szerepel az Európai Filmakadémia listáján, illetve jelölték az év felfedezettje Európai Filmdíjra is.

 

A film adatlapja.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket