dunszt.sk

kultmag

Yellowstone – Több, mint egy western

Taylor Sheridan amerikai színészből lett író-rendező forgatókönyvíróként a Sicario – A bérgyilkos című filmmel tette le névjegyét Hollywoodban, hogy aztán olyan, a kritikusok és a közönség által is méltatott filmeket készítsen, mint A préri urai, a Wind River – Gyilkos nyomon vagy a Sicario 2 – A zsoldos. A Wind Rivert már ő maga rendezte, ahogy a Yellowstone című nyolcrészes neowestern sorozat mind az összes részét is.

Kevin Costner Hollywood egyik nagy ikonja, aki a legjobb alakításait mindig is a western műfajában nyújtotta. Ha ő, és Clint Eastwood felteszik a Statson kalapot, akkor az nem műmájer ripacskodásnak tűnik, mint a legtöbb színész esetében. Nem. Az ő tekintetükben olyankor mindaz megvan, ami a prériben, a határvidéken megvan, keménység, vadság, könyörtelenség. Nem csoda hát, hogy Taylor Sheridan és Kevin Costner közös munkájából valami kivételes született a Yellowstone című sorozat formájában.

 

 

Kevin Costner az öregedő farmert, John Duttont alakítja a sorozatban, akitől ironikus módon azt a földet, amelyet ősei az indiánoktól kaparintottak meg, most egy indián főnők, Thomas Rainwater próbálja visszaszerezni. Rainwater szövetkezik az üzletember Dan Jenkinsel és a határvidéken innentől kezdve elszabadulnak az indulatok. A csata legnagyobb része a színfalak mögött zajlik, és pénzzel, befolyással és manipulációval vívják, de természetesen egy westernben a fegyverek sem maradhatnak némák. A harcban Dutton különleges „hadserege” a volt fegyencekből toborzott, billoggal megjelölt, feltétel nélküli hűséggel szolgáló cowboyai is nagy szerepet játszanak.

Ráadásul Duttonnak nem csak az ellenfeleivel kell megküzdenie, de meg kell próbálnia széthulló családját is egyben tartani. Az indián nőt elvett, rezervátumban élő háborús veterán Kayce, a családot ügyvédként védő, folyton apja jóváhagyását és elismerését kereső Jamie, az alkoholista, önpusztító hajlamú, hivatalból és élvezetből más embereket tönkretevő Beth, valamint a családfő mind önmagát keresi a feleség és anya halála után, még most, húsz évvel később is. Ez a családi dráma, ami igazán kiemeli a tömegsorozatok közül a Yellowstone-t, hisz Sheriden erőssége az atmoszférateremtés mellett mindig is a karakterrajz volt. Erre a legjobb példa John Dutton figurája, aki abszolút hatalmú kiskirályként igazgatja a környéket, kíméletlenül számol le ellenfeleivel, és aki egy másik filmben vagy sorozatban gonosztevő lenne. De Taylor Sheridan felruházta őt olyan karakterjegyekkel, többek között esendőséggel, érzékenységgel, a jóra való hajlammal, hogy élő, nem fekete vagy fehér figura lett belőle. De ugyanez a helyzet a család többi tagjával is, sőt Thomas Rainwaternek is megvan a maga szimpatikus oldala.

 

 

A szereplőgárda impozáns. Kevin Costner élete egyik legjobb alakítását hozza. Érzékeny játékával tesz szimpatikussá egy olyan férfit, aki attól sem riad vissza, hogy bérgyilkosokat küldjön az ellenségeire. De a többiek sem maradnak el tőle, főleg Kelly Reillyt és Cole Hausert lehetne kiemelni. Reilly harsány, Hauser pedig visszafogott játékával uralja a képernyőt. Wes Bentley, Luke Grimes, Gil Birmingham és Danny Huston is minden dicséretet megérdemel.

A Yellowstone-ban minden megvan, ami egy izgalmas, feszült családi drámába oltott thrillerhez kell. Ráadásul Taylor Sheridan nem hazudtolta meg magát, olyan gyönyörű képeket mutat Montanáról és a prériről, ami egy látványos mozifilm becsületére is válna. Aki szereti, ha a karakterek és azok egymáshoz való viszonya van a középpontban, ha a történet több szálon is fut, ugyanakkor akcióra is vágyik, az tegyen próbát a Yellowstone című sorozattal. Nem véletlen, hogy Tyler Sheridan a gyöngyvászon után a kisképernyőt is meghódította.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket