dunszt.sk

kultmag

Sci-fi a Házi Színpadon

Különleges bemutatóra készül a Házi Színpad: Király Dániel első rendezését december 5-én láthatja először a közönség. Az Aviorum – Kozmikus magány című darabot a K2 társulat két fiatal alkotója, Fábián Péter és Benkó Bence írják a Vígszínház számára.

Mitől válhat élhetővé a közösség számára egy élhetetlen bolygó? Az izgalmas, zenével teli sci-fi Király Dánielnek, a Vígszínház fiatal színművészének első rendezése, melyet a k2 független társulattal közösen hoz létre. A főbb szerepeket Szántó Balázs, Ember Márk, Csiby Gergely, Piti Emőke és Gilicze Márta játssza – szerepel a színház ajánlójában.

Király Dániel 2014-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor osztályában. A diplomája megszerzése után két évig a Szputnyik Hajózási Társaságban játszott, 2015 óta a Vígszínház társulatának tagja.

„Nem érdemes a cselekményről semmit elárulni, mert ahogy a dramaturgunk, Cseh Dávid megfogalmazta, ez egy rejtély-dráma. In medias res csöppenünk bele a történetbe, a szereplőkkel együtt kezdjük el megismerni a dolgokat” – nyilatkozta a rendező egy interjúban.

És hogy miért pont sci-fi?

„A sci-fik hangulata nagyon meg tud ragadni. Douglas Adams az egyik kedvenc íróm, akinek az egyik leghíresebb könyve a Galaxis útikalauz stopposoknak, amit nagyon szeretek. Hihetetlen természetességgel írt le benne elképzelhetetlen dolgokat, mondok egy kiragadott példát: van benne egy földönkívüli faj, ők a kék szín egy szuperintelligens árnyalata. Ez engem nagyon magával ragadott. Rendkívüli módon foglalkoztat a műfaj, és nagyon örülök neki, hogy az elmúlt évek pangása után most ismét feltámad.

A másik ok pedig az volt, hogy a magányról akartam megfogalmazni valamit. Nem azért, mert most magányos vagyok, hanem mert volt az életemnek sok olyan szakasza, amikor az voltam, és azt éreztem, hogy ez a műfaj nagyon alkalmas arra, hogy erről beszéljek. Már csak azért is, mert olyan elképzelt helyzetbe tudom a szereplőket tenni, ahol olyan mértékű magányt tudnak megélni, amit mondjuk a földön nem tehetnének meg. Az az extrém helyzet nagyon kedvez nekünk, hogy az ember egy űrállomáson fényévekre, felfoghatatlan távolságra van mindentől.”

 

Ősbemutató: Házi Színpad, 2018. december 5.

Koordinátor Ember Márk
Asztrobiológus Szántó Balázs
Kallimakhosz Csiby Gergely
Geológus Piti Emőke m.v.
Dr. Harey Bondarcsuk Gilicze Márta
Schulberg János

Ügyelő: KUTI LÁSZLÓ
Súgó: MÉSZÁROS CSILLA
A rendező munkatársa: PATKÓS GERGŐ

Látványtervező: HORVÁTH JENNY
Dramaturg: CSEH DÁVID
Zene: MESTER DÁVID

Rendező: KIRÁLY DÁNIEL

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket