dunszt.sk

kultmag

És a hajó megy – Írómozi Csehy Zoltánnal

A Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely Írómozi című sorozatának ma esti vendége Csehy Zoltán (többek közt: költő, műfordító, irodalomtörténész, egyetemi docens és operarajongó). A latin, illetve olasz kultúra és művészet szerelmesének választása Federico Fellini És a hajó megy című filmjére esett. A este hétkor kezdődő vetítés után a meghívottal Nagy Gabriella, a Litera főszerkesztője beszélget.

Az Írómozi nevű írói filmklubb havonta egyszer kortárs írók kedves filmjeit vetíti, melyek után – akárcsak egy klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek. A diskurzus során nemcsak a meghívott vendégek vallanak a filmmel kapcsolatos gondolataikról és szerelmükről, de a szervezők számítanak a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételeire is. A ma esti rendezvény egyben a Litera Kilátó című sorozatának része is, amelynek fókuszában októbertől december végéig a kortárs szlovákiai magyar irodalom áll.

 

 

És a hajó megy (E la nave va)
olasz-francia vígjáték, 132 perc, 1983
1914 júliusában egy luxusgőzös fut ki Itália partjairól, hogy utolsó útjára kísérje a híres operaénekesnő, Tetua Edmea hamvait. A hajón ott vannak az elhunyt barátai és ismerősei, művészek, operaénekesek, sőt az uralkodó család tagjai is. A hajó gyorsan halad, a társasági élet is érdekesnek mutatkozik, de a harmadik napon egy szerb menekültekkel teli bárkára bukkannak. Hamarosan ők is belekeverednek a világháború első összecsapásaiba.

Rendező: Federico Fellini

Forgatókönyvírók: Catherine Breillat, Federico Fellini, Tonino Guerra
Stáblista: Barbara Jefford, Freddie Jones,  Elisa Mainardi, Victor Poletti, Janet Suzman, Paolo Paoloni, Peter Cellier

 

 

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket