dunszt.sk

kultmag

Mozikban a Klimt és Schiele: Amor és Psyche – A szecesszió születése

Az első világháború előtti Bécs Európa egyik legvirágzóbb városának számított, kiváltképp a kultúra és a művészetek terén. Florian Ililes 1913 Az évszázad nyara című kötete mutat rá alighanem a legvilágosabban, hogy a város centruma volt a huszadik század Európájának. Mintha minden alkotni vágyó szellem ide gyűlt volna, és egy emberként érezte, hogy valami a végéhez közeledik.

 

 

A látványos dokumentumfilm a művészet, az irodalom, a zene történetének egy mágikus pillanatát idézi meg, amikor új eszmék röppentek fel, amikor Freud felfedezi az emberi psziché mozgatórugóját, és amikor a nők elkezdik kivívni függetlenségüket. A másfél órás mozifilm öt kiemelkedő kiállításon vezeti végig a nézőket a bécsi Leopold Múzeum, a Belvedere kastély és a Bécsi Szépművészeti Múzeum nagyszabású tematikus tárlatainak részletes bemutatásával. A tárlatvezetések mellett a film ívét egy történelmi kávéházakból, Bécs kiállításairól és múzeumaiból induló utazás adja, amely egyaránt érinti Klimt műtermét, Freud házát, a Bécsi Állami Operaházat, Neulengbach városát, ahol Egon Schiele élt és volt ahol bebörtönözték 1912-ben, Ravennát, amit Klimt rendszeresen látogatott, és a New York-i Neue Galerie-t.

 

 

Michele Mally filmje talán nem ezt a hangulatot kívánja megragadni, minden esetre a film képes továbbfűzni és egyúttal elmélyíteni mindazon a horizontokat, amelyekett Illies kötete kijelöl.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket