dunszt.sk

kultmag

A politikai rendszer természete Magyarországon

December 11-én, 19 órától A politikai rendszer természete Magyarországon címen tart előadást Filippov Gábor a Nyitott Műhelyben.

Az esemény már csak azért is rendkívüli, mert jelen esetben a Nyitott Műhely nemcsak a program helyszíne, hanem rendezője is.  A műhely ritkán szervez programot, az esetek 99,9%-ban készen kapják a fellépőktől, illetve az őket képviselő kiadóktól, programszervezőktől az eseményeket, amelyek létrejöttéhez helyszínt biztosítanak.

A saját szervezés apropóját a következőkkel indokolta a Nyitott Műhely: „Véleményünk szerint olyan újszerű és izgalmas nézőpontból láttatja [Filippov Gábor] mindazt, ami jelenleg Magyarországon (és a világban) történik, hogy saját határainkat átlépve elkezdtünk kapcsolatot keresni hozzá.”

Filippov Gábor az ELTE BTK-n tanult történelmet, az ELTE TáTK-on pedig politikatudományt. 2007 és 2015 között parlamenti szakértőként, politikai tanácsadóként, belpolitikai elemzőként és híradós szerkesztőként dolgozott. 2008 óta számos kampányban tanácsadóként tevékenykedett. 2015 óta a Közép-európai Egyetem Politikatudományi Tanszékének doktori hallgatója. Kutatási területe az európai szélsőjobboldal. Átfogó politikai elemzése – A hibrid ellenforradalom kora címmel – július 31-én jelent meg a 24.hu portálon.

Ajánlónak két részlet a cikkből:

„Nem burokban élünk. Ami Magyarországon és a magyarokkal az elmúlt évtizedben történt (tömören fogalmazva: a demokrácia, illetve a jogállamiság leépülése), távolról sem elszigetelt eseménysor. Nem magyar, de még csak nem is kelet-európai betegség, hanem egy világtrend újabb és közelibb tünete. Nem a „mutálódott fasizmus” (Ungváry Rudolf) megjelenése, nem is „az ötvenes évek visszatérése” vagy a „posztkommunista maffiaállam” (Magyar Bálint) tombolása, hanem egy új kontextusban fejlődő, saját logikával és jellegzetességekkel bíró, mindenekelőtt pedig globális jelenség.”

„Nem kell különösebb gonoszság ahhoz, hogy valakiből autokrata legyen, inkább ahhoz szükséges kivételes államférfiúi bölcsesség és önmérséklet, hogy valaki ne legyen az, amikor megtehetné.”

A teljes cikk itt érhető el.

Az eseményre a belépés díjtalan.

 

(Kiemelt kép: Besenyei Violetta)

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket