dunszt.sk

kultmag

A gyönyörök kertje – avagy egy zseni látomásai

Két évvel ezelőtt világszerte számos kiállítással és rendezvénnyel emlékeztek meg a különös és bizarr alakokkal teli, álomszerű festményeiről ismert németalföldi festőművész, Hieronymus Bosch halálának 500. évfordulójáról.

Az első program, melyet olvasóink figyelmébe ajánlunk a december 19-én (szerdán), 17:15-kor az Art+Cinema Lugosi termében vetítésre kerülő Bosch – A gyönyörök kertje című film. Az évforduló alkalmából készült ismeretterjesztő film a festő legismertebb művét, a madridi Prado Múzeum életmű-kiállításán bemutatott Gyönyörök kertjét állítja a középpontba. A részletgazdag festményt virtuális tárlatvezetés keretében, látványos közeli felvételekkel tárja a nézők elé a film, miközben neves művészettörténészek, filozófusok, írók, zenészek, művészek osztják meg gondolataikat a műről és alkotójáról, valamint a festmény kultúrtörténeti hatásairól.

A filmet magyar felirattal vetítik.

Online jegyfoglalás itt.

A németalföldi festő alkotásaira fókuszálnak a két ünnep közt az Uránia dísztermében is. December 30-án, 16:30-kor újravetítik az „Exhibition on Screen” című művészeti dokumentumfilm-sorozat népszerű 2018-as epizódját. Az Egy zseni látomásai – Hieronymus Bosch különös világa című film során nemcsak a Gyönyörök kertjébe pillanathatunk be, hanem a festő szülőfalujában megrendezett nagyszabású retrospektív tárlat bemutatásával a világhírű festő majdnem egész életművébe betekintést kaphatunk. A film a már említett évfordulós rendezvénysorozat keretén belül, 2016-ban, a Den Bosch-ban rendezett egyéves program megkoronázása, mely által Bosch művészete a szülőfalujától eljut a világ legkülönbözőbb pontjaira is.

Az eddigi legnagyobb retrospektív Bosch-tárlaton az alkotó 44 fennmaradt műalkotása közül 36 került kiállításra a den bosch-i Het Noordbrabants Múzeumban. A világ legkiválóbb múzeumaiból kölcsön kapott alkotásokból rendezett egyedülálló kiállítás lehetővé tette, hogy a fennmaradt alkotásokat új szemszögből vizsgálják a nézők. A kiállítás kurátorainak, valamint a világ vezető kritikusainak szakértői hozzászólásai lehetővé teszik, hogy a film során még közelebb kerüljünk Bosch képzelt világaihoz, és felfedezzük, mi inspirálhatta furcsa, démoni alkotásait.

A filmet magyar felirattal vetítik.

Online jegyvásárlás itt.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket