dunszt.sk

kultmag

Hitler kontra Picasso

A művészet templomai című ismeretterjesztő mozifilm-sorozat Hitler kontra Picasso című epizódja a náci diktatúra művészet-üldözését veszi górcső alá december 22-én  (szombaton), 16:00-kor a VÁRkert Moziban.

A náci rezsim egyrészről a propaganda által „elfajzott művészet”-nek titulált korabeli kortárs műalkotásokat nyilvánosan megbélyegezte, betiltotta és elkobozta, másrészről – többnyire kényszer alkalmazásával – szisztematikusan begyűjtötte a pártvezetés által preferált klasszikus és modern alkotásokat.

A több éves kutatómunka alapján készült film párizsi, New York-i, hollandiai és németországi tematikus kiállítások, köztük a Gurlitt-gyűjteményt is feldolgozó tárlatok bemutatásával vezeti végig a nézőt a 20. századi művészettörténet e különösen vészterhes korszakán. Egy példa a sok közül: 2012-ben Hildebrand Gurlitt egykori náci műkereskedő fiának lakásán több mint 1400 festményt, többek között Toulouse-Lautrec-, Picasso-, Renoir-, Kokoschka-műveket és egy elveszettnek hitt Monet-festményt foglaltak le, amelyek becsült összértéke 1 milliárd euró. A műalkotásokat ábrázoló közeli felvételeket személyes visszaemlékezések, szakértői interjúk, és különleges archív filmrészletek gazdagítják, és egyben hitelesítik Toni Servillo narrációját.

Rendező: Claudio Poli
Forgatókönyv: Sabina Fedeli, Didi Gnocchi, Arianna Marelli
Narrátor: Toni Servillo
Operatőr: Mateusz Stolecki
Zene: Remo Anzovino
Vágó: Claudio Poli
Executive Producer: Veronica Bottanelli

A filmet magyar felirattal vetítik.

Aki nem érkezik most szombaton megnézni a filmet, az megteheti még: 2019. január 12-én, február 9-én vagy március 5-én is.

Online jegyvásárlás itt.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket