dunszt.sk

kultmag

Terrort rendez Jordán Tamás

A német sztárügyvédből lett drámaíró Ferdinand von Schirach (1964) – aki többek között Klaus Kinski családját is képviselte – 45 éves korában kezdett el írni. Ügyvédi tapasztalatait feldolgozó könyvei azonnal a bestseller listákra kerültek, és világszerte több millió példányban adták el őket. Két „esetgyűjteménye” (Bűnös? – 11 meglepő eset; Ártatlan? – Újabb meglepő bűnügyi esetek) és egy regénye (Collini nem beszél) magyarul is megjelent.

Első színpadi művét, a Terrort 2015 októberében egyidőben mutatta be a Deutsches Theater Berlin és a Schausspiel Frankfurt. Azóta német, svájci, dán, szlovén, osztrák, japán, izraeli, venezuleai színházak tűzték műsorukra, folyamatosan nagy népszerűségnek örvend – írja a színház ajánlójában.

Két évvel ezelőtt Magyarországon a Katona József Színházban játszották a darabot:

 

A Lufthansa Berlin és München között közlekedő utasszállítóját eltéríti, és egy teltházas futballstadion felé kormányozza egy terrorista. Lars Koch vadászpilótának döntenie kell: lelője-e a repülőgépet a fedélzetén 164 emberrel, hogy megmentse a stadionbeli hetvenezret. A történteket Ferdinand von Schirach darabja egy bírósági tárgyalás keretei között dolgozza fel. A nézők az esküdtek szerepét kapják: feladatuk, hogy figyeljenek meg mindent, és a végén szavazzanak a látottak-hallottak alapján a vádlott elítéléséről vagy felmentéséről.

Ferdinand von Schirach első színpadi műve az emberi döntés felelősségét állítja középpontba, arra a kérdésre keresi a választ, vajon van-e különbség élet és élet között, ha azt a számok, a mennyiség felől nézzük. Hozhatunk-e döntést a halálról a nagyobb tragédia elkerülése érdekében? Ki a felelős?

Ferdinand von Schirach: Terror

Bírósági elnök/Kelemen Zoltán
Lars Koch, vádlott/Balogh János
Biegler, védő/Kálmánchelyi Zoltán
Nelson, államügyész/Kiss Mari
Christian Lauterbach/Endrődy Krisztián
Franziska Meiser/Bálint Éva
Fritz Wagner, szakértő/Szabó Róbert Endre

Díszlettervező: Takács Lilla
Jelmeztervező: Varga Alexandra
Fordító: Jónás Péter
Ügyelő: Móri Csaba
Súgó: Zsohár Amália
Rendezőasszisztens: Ostyola Zsuzsanna

Rendező: Jordán Tamás

Bemutató: 2019. február 8. 19 óra, Márkus Emília terem

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket