dunszt.sk

kultmag

Végképp eltörölni vagy feldolgozni?

Két budapesti eseményt ajánlunk a múlt feldolgozhatóságával, illetve átíráhatóságával kapcsolatban:

1.

A múltat be kell vallani – mit tesz ezért a színház? Teszi fel a kérdést a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat Jó kérdés beszélgetéssorozatának soron következő rendezvényének címe. A január 7-i (hétfő)  beszélgetés 17 órai kezdettel kerül megrendezésre a Katona József Színházban.

Az est vendégei: Kelemen Kristóf (dramaturg, rendező), Lovas Rozi (színművész), Tasnádi István (író).

A beszélgetést vezeti: Veiszer Alinda.

Pár további „jó kérdés”, amelyre az est folyamán válaszokat keresnek majd a meghívottak: Hogyan beszéli ki az elmúlt száz év történelmi traumáit a magyar színház, és milyen céllal teszi ezt? Melyek a hangsúlyos témák, és van-e, ami tabunak számít? Mitől több a múltfeldolgozás a múltábrázolásnál? Hogyan lesz az egyéni történetek feldolgozásából közösségi-társadalmi múltfeldolgozás?

A program ingyenes.

2.

Végképp eltörölni? – történészek a múlt átírásáról címen megrendezésre kerülő eseményt ajánljuk a Revizor kritikai portál és a Magvető Café szervezésében.

Átírható-e a múlt? Vajon kikapcsolható a történettudomány a nemzeti múltról folytatott diskurzusból? Miért olyan érzékeny és forró téma mindmáig, hogy mi is történt 1918-19-ben, vagy épp a magyar őstörténet évszázadaiban? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgetnek majd Csunderlik Péter és Kalmár Melinda történészek január 14-én (hétfőn), 19:00 órai kezdettel a Magvető Caféban.

A beszélgetést László Ferenc moderálja.

A belépés ingyenes.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket