dunszt.sk

kultmag

Kiállítják Banksy feldarabolt képét

Október elején írtunk róla, hogy a Lány léggömbbel (Girl With Balloon) című, festékspray-vel készült Banksy-alkotás darabokra vágta magát a Sotheby’s londoni árverésén, miután egy telefonos licitáló ajánlatát követően koppant a kalapács. Figyelmeztető jelzés után a képkeretbe szerkesztett vágószerkezet csíkokra aprította a képet.

Most a németországi Baden-Badenben kiállítják ezt az időközben Love is in the Binre (Szerelem a kukában) átkeresztelt művet. A Frieder Burda múzeumban egy hónapig, február 5-től és március 2-ig lesz látható.

A múzeum igazgatója, Henning Schaper úgy nyilatkozott, hogy Banksy kérésének eleget téve, igyekeznek demokratizálni a művészetet, és minél több érdeklődőnek megmutatják a művet, illetve beszélgetést szerveznek abban a témában, hogy milyen tényezők okozzák a műkereskedelemben tapasztalható rendkívüli drágulásokat.

A művészeti aukciók és a drágulás ellen már több művész tiltakozott különböző formában. A művet teljesen megsemmisíteni igyekvő Banksy akciójának gondolati hátterre nem számít újdonságnak. Tanulságos a vevő reakciója is, aki a műkereskedelem logikáját működtetve egy új – ismét áruba bocsátható – alkotást lát a feldarabolt képben, sőt „a művészettörténet egy darabjának tulajdonosaként” tekint magára…

Ez volt egyébként az a Banksy-kép, amelyért a legtöbbet ajánlották eddig, becsült értékéhez viszonyítva háromszoros áron, 1,042 millió fontért kelt el, amíg egészben volt.

A darabolás:

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket