dunszt.sk

kultmag

Beszélgetés Romsics Ignác történésszel

A révkomáromi Kikötő havi rendszerességgel működő polgári szalon, ahol a résztvevők a magyar kultúra és tudomány jeles alakjaival, illetve fontos közéleti témákkal találkozhatnak.

Holnap, január 29-én este 6 órától a RÉV – A Magyar Kultúra Házában Romsics Ignác történészt, egyetemi tanárt, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját látják vendégül. Házigazda: Bödők Gergely, történész, a Clio Intézet munkatársa lesz.

A témát pedgi a következő kérdésekkel határozták meg a szervezők: „Mit csinálna ma, ha mégsem történelemmel kezd el foglalkozni? Mit tart a legnagyobb szakmai és emberi sikerének? Mik a szintézis-írás dilemmái, buktatói és előnyei? Összességében sikeresnek tekinthető-e a magyar nemzet története és Szent István óta valóban a legmeghatározóbb törekvésünk a Nyugathoz való felzárkózás és a nyugati mintakövetés? Hogy terem az államférfi és kik tartoznak ebbe a klubba? Valóban történelmietlen a „mi lett volna, ha” kérdése? Vajon a XXI. század jobb lesz a XX. századnál, vagy rizikós, ha a történész jóslásokba bocsátkozik? Az ország legismertebb történésze a Kikötő 2019 első, januári rendezvényén.”

A belépő jelképesen 1 euró (=300 forint), vagy tetszés szerinti adomány, amit jótékony célra ajánlanak fel. Ezúttal a Selye János Egyetem Tanárképző Kar Történelem Tanszéke egyik tehetséges mesterszakos hallgatójának kutatásaihoz szeretnének hozzájárulni.

Az esten három kvízkérdés is lesz, a leggyorsabb helyes válaszadókat Romsics által jegyzett kötetekkel jutalmazzák. A szerző könyvei közül több a helyszínen megvásárolható lesz, és a rendezvény végén alkalom nyílik dedikáltatni a megvásárolt példányokat.

A beszélgetés a facebook-eseménye itt látható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket