dunszt.sk

kultmag

Fekete Péter: „Nem pénzosztás, hanem feladatosztás folyik”

Fekete Péter kulturális államtitkár a Wesselényi szalon legutóbbi, Kultúrpolitika hazánkban címet viselő estjén fejtette ki véleményét a javában tomboló kultúrharcról és a máig rendezetlen tao-ügyről, sőt arról is biztosította a jelenlévőket, hogy a kormány által megítélt összeg (37,5 milliárd forint)  az utolsó forintig a kultúrára fog menni.

Megfogalmazta az új támogatási rendszer alapvetését is: nem pénzosztás, hanem feladatosztás folyik: “Aki a feladatból valamit vállal, az ki lesz fizetve. Nekünk az a feladatunk, hogy az előadóművészek, közösségek a közcélt szolgálják. És ha ez magas szint, akkor jó sok pénzt kapjanak, ha meg alacsony szint, akkor meg ne kapjanak pénzt. Ennek a rendszerét építjük most ki” – hangoztatta.

A kultúrharcra irányuló kérdésekre az államtitkár a következőképpen válaszolt:  “Jól belevágunk a lecsóba! Egyensúly teremtés, egyensúly megtartása, szerintem a kultúrharc erről szól. Tudunk-e egyensúlyt teremteni a kulturális színterek, kultúrára szánt források, közpénzek elosztása kapcsán. Vannak-e olyan kulturális alkotóink, akik valami miatt, az elmúlt időszakban nem kaptak elég lehetőséget ahhoz, hogy a művészetüket, a saját alkotási lehetőségüket megmutassák, kifejtsék. Helyre kell állítanunk egyfajta egyensúlyt”.

Úgy véli, hogy a kultúrharc kezdeményezői talán erőset csaptak az asztalra, de hát végeredményében ez nem egy kedves, suttogó beszélgetés: kellett ez az asztalra csapás, a „na most aztán elég!” kifejezésére. Ez már önmagában is jó volt arra, hogy elindítson egy hullámot, és  “akiknek félnivalójuk volt, azok egy picit megijedtek, hiszen valljuk be, van egy csomó olyan alkotó ember, alkotó közösség, akik valamilyen évtizedekkel korábban végrehajtott, akár még sikereken is alapuló előjogokat védtek meg maguknak. És őnekik van egy pici félnivalójuk, hogy ezeket az előjogokat nem tudják az idők végezetéig megtartani” – tudatta Fekete Péter, majd hozzáfűzte: végre  esélyt adnak azoknak, akik úgy érezték, hogy nem kerültek be abba a körbe, nem jutottak hozzá az alkotási forrásokhoz, nem kaptak próbatermet, megjelenési felületet újságokban. “Tehát egy picit itt az ő idejük. A kultúrharc szerintem erről szól.”

Forrás: ATV

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket