dunszt.sk

kultmag

BAFTA-díjak: tarolt A kedvenc, a legjobb film pedig a Roma

Ahogyan az előre megjósolható volt, Jorgosz Lanthimosz A kedvenc (The Favourite) című kosztümös filmje kapta a díjak nagy részét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti díjkiosztó gáláján (a filmről hamarosan kritika jelenik meg portálunkon), azonban a két legfontosabb elismerést, azaz a legjobb filmnek és legjobb rendezőnek járó díjat a nagy vetélytárs, az Alfonso Cuarón rendezte Roma nyerte el.

A 18. századi Angliáról nagytotált festő A kedvenc 12 díjra volt esélyes, ebből hetet el is hozott az Oscar előszobájának is nevezett rendezvényen: a kiemelkedő brit film, a legjobb produkciós tervezés, a legjobb smink, a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb jelmeztervezés elismerése mellett az Anna királynőt alakító Olivia Colman nyerte el a legjobb női főszereplőnek, Rachel Weisz pedig a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat.

Fotó: Nik Hallen

Nem csodálkozhatunk azonban, hogy a kevesebb, hét díjra jelölt Roma végül a legnagyobb versenyben mégis felülkerekedett A kedvencen, hiszen méltán nevezhetjük ezt a nagyon is intim, fekete-fehér képkockákból összeálló családtörténetet Cuarón eddigi csúcsteljesítményének. Ezt bizonyítja az is, hogy a két fődíj mellett a Roma kapta a legjobb nem angol nyelvű filmnek, illetve a legjobb fényképezésnek járó díjat is.

Jó néhány díjjal gazdagodott az itthon viszonylag megosztó kritikai visszhangnak örvendő Bohém rapszódia is: a legjobb férfi főszereplő díját Rami Malek vehette át, illetve a film elnyerte a legjobb hanghatásért járó elismerést is. A film hosszú ideig versenyben volt a legjobb rendező díjáért is, ám a brit filmakadémia a múlt héten felfüggesztette Bryan Singer jelölését, miután négy férfi azzal vádolta a népszerű rendezőt, hogy gyermekkorukban szexuális támadást követett el ellenük. Bár Singer tagadja a vádat, a BAFTA határozottan kinyilvánította, hogy alapértékeikkel ütközik bármiféle erőszakos magatartás. A hír nem minden előzmény nélküli, a  rendezőt ugyanis 2017-ben már beperelték zaklatás miatt: a vád szerint Bryan Singer egy 17 éves fiút akart rávenni szexuális aktusra, annak akarata ellenére. Érdekes adalék még ehhez, hogy a film befejezése előtt  a gyártók menesztették is Singert  megbízhatatlanságra hivatkozva, neve azonban a stáblistán maradt.

A jelöltek teljes listája ide kattintva érhető el.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket