dunszt.sk

kultmag

Az ember és a természet fesztiválja

Természetvédelmi filmszemle, vásár, kiállítások, bemutatók és játszóházak is várják az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál látogatóit május 24-e és 26-a között Gödöllőn.

Az immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál   idei mottója: Természet- és környezetvédelem a művészet és a játék erejével, kiemelt témája pedig a víz. A Fesztivál célja, hogy ráirányítsa a figyelmet arra, hogy a természet- és környezetvédelem hatékonysága mára civilizációnk fennmaradásának alapja. A számos művészeti ágot képviselő profi, illetve amatőr művészek alkotásai a mindennapjainkról, a minket körülvevő világról szólnak, bemutatva, felhasználva annak újrahasznosítható, környezettudatos elemeit.

A 2019-es fesztivál keretein belül két kategóriában is lehet nevezni a filmszemlékre:

A Nemzetközi Filmszemle keretén belül természetfilm, természet- és környezetvédelemi dokumentumfilm, ismeretterjesztő dokumentumfilm, útifilm, expedíciós film és animációs film kategóriákkal, a Kárpát-medencei Filmszemlére pedig a Kárpát-medence természeti és kulturális értékeit bemutató alkotásokkal lehet nevezni.

A szervezők célja, hogy 2019-ben is, minél több, kiváló alkotás – természetfilm, dokumentumfilm, animáció – kerüljön bemutatásra, melyek földünk, és régiónk természeti és környezeti állapotával, értékeivel foglalkozik.

A pályázatok beküldési határideje február 28.

A filmszemlék összdíjazása 16 000 euró.

Ugyancsak február 28-áig lehet nevezni a 2019-es „Trash Art Magyarország” pályázatra, amelynek célja – a gödöllői fesztivál részeként – felhívni az emberek figyelmét fogyasztási szokásaink árnyoldalaira, a globális hulladékkrízisre, valamint a megfelelő hulladékkezelés és újrahasznosítás fontosságára, amelyek korunk legégetőbb kihívásai. A „Trash Art Magyarország” egy olyan érdekes és újszerű formája az újrahasznosításnak, ami által a szelektív hulladékok művészeti alkotásként öltenek új formát. 2019-ben a program témája a „VÍZ”, létünk és jövőnk alapja. A víz éltető elem a Föld összes élőlénye számára, része a mindennapjaiknak, arról nem is beszélve, hogy nagyrészt mi magunk is vízből vagyunk. A XXI. század egyik legnagyobb kihívása felszíni vizeink, vizes élőhelyeink, ivóvízbázisaink védelme, a vízszennyezés megszüntetése, vagy legalábbis annak nagy mértékben való csökkentése.

A program szabad kezet ad az alkotóknak a téma feldolgozásában: a víz szerepén és a víz erején át, egészen az ember környezetformáló tevékenységéig minden megjelenhet a versenyprogramban. Nevezni művész vagy amatőr kategóriában, kizárólag elektronikus formában itt  lehet. A nevezés mindenki számára nyitott és ingyenes, életkori megkötés nélkül.

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt amatőr és profi művész díja fejenként 700 ezer Ft. A zsűri emellett értékes különdíjban részesíti az általa kiemelkedőnek vélt alkotásokat, összesen 600 ezer Ft értékben.

A pályázatról bővebben itt olvashat.

További információk a fesztivállal és a pályázatokkal kapcsolatban itt érhetők el.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket