dunszt.sk

kultmag

70 éves Ascher Tamás

Március 3-án ünnepelte hetvenedik születésnapját Ascher Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, érdemes művész.

A kultikus Csehov-rendezéseiről (Három nővér, Platonov, Ivanov) elhíresült művész már gyerekkorát is színházközelben töltötte, édesapja Ascher Oszkár Kossuth-díjas színész, előadóművész, rendező. Előbb bölcsész szakon tanult, majd 1973-ban szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.  Szép Ernő Patika című darabjával vizsgázott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, ahol a későbbiekben is meghatározó alkotóként vett részt a színház profiljának és művészeti irányvonalának kialakításában, 1983-tól 2003-ig az pedig intézmény főrendezője is volt. A budapesti Katona József Színházban a teátrum 1982. évi megalakulásától kezdve rendez, 2011-től pedig főrendezője.

1989-ben alapító tagja volt az Európai Színházi Tanácsnak, továbbá tiszteletbeli tag az Európai Színházak Uniójában, 1993-tól rendes tagja a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának. Oktatói pályája is igen régre nyúl vissza, 1983-tól tanít a Színház- és Filmművészeti Főiskolán (ma már Egyetem), 2006 és 2014 között az intézmény rektori posztját is betöltötte, 2003-ban pedig Novák Eszterrel közösen ő indította el az első zenés színész osztályt.

Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem

Vendégrendezőként dolgozott már Bécsben, Berlinben, Lyonban, és Helsikiben is,  2010- ben a Sydney Theatre Company felkérésére megrendezte Csehov Ványa bácsiját, méghozzá olyan világsztárokkal, mint Cate Blanchett, Richard Roxburgh és Hugo Weaving. Az előadást Sydney után a washingtoni Kennedy Centerben és a New York-i Lincoln Centerben is sikerrel játszották. Legújabb munkái közé tartozik a bábszínházas  Coraline, a Katonában látható  Az ügy, avagy Normális Eljárás, illetve jelenleg az Örkény István színházban dolgozik Gorjik A mélyben (Éjjeli menedékhely) című művének színre vitelén.

Ascher Tamás munkáját számos díjjal és kitüntetéssel ismerték már el: 1983-ban Jászai Mari-díjat kapott, 1988-ban érdemes művész lett, 1992-ben Kossuth-díjjal tüntették ki „kiemelkedő, nagy hazai és nemzetközi sikerű színházi rendezéseiért, amelyekben példamutató következetességgel az írói szándékot közvetíti a közönségnek”. 1998-ban Hevesi Sándor-díjat, 2003-ban Pro Urbe Budapest kitüntetést kapott. Több alkalommal részesült a Színikritikusok Díjában és a Pécsi Országos Színházi Találkozó Díjában, 1990-ben az évad legjobb rendezőjének választották.

„A színházon kívül soha semmi más nem szerepelt az élettervemben… Nem jutott el a tudatomig, hogy mi módon gyarapíthatnám, módosíthatnám életfeltételeimet, mindig a következő alkotnivalót tartottam szem előtt. Nem feltétlenül azért, mert ennyire emelkedett lélek vagyok. Egyszerűen csak nem tudtam elszakadni a színháztól, és minden más terhet, vagy akár kecsegtető lehetőséget a művészetre való hivatkozással ledobtam magamról“  – vallotta Ascher Tamás a pályájáról.

Kerekasztal-interjúnk Ascher Tamással, Novák Eszterrel, Selmeczi Györggyel és Kárpáti Péterrel a zenés színházról itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket