dunszt.sk

kultmag

Cseh Tamás mozija az Urániában

A budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban március 9-én, szombaton Cseh Tamás mozija címen rendeznek vetítést. A válogatás négy filmből áll, melyek elkészítésében az előadóművész részt vett.

A tíz éve elhunyt művész számos játékfilmes szerepe közül a Még kér a nép (1971, rendező Jancsó Miklós), A turné (1993, Bereményi Géza), és a 6:3, avagy játszd újra Tutti! (1998, Tímár Péter) kerül bemutatásra, valamint Fonyó Gergely Cseh Tamás Film című portréfilmje (2000). A programon Bereményi Géza és Tímár Péter is jelen lesz.

Cseh Tamás 1943-ban született Budapesten. Fiatal éveiben a képzőművészet iránt érdeklődött. Az 1970-es évek elejétől írt dalokat, állandó szerzőtársa Bereményi Géza író, filmrendező lett, aki egy lemez kivételével a Cseh Tamás-dalok szövegírója lett (az 1988-as Mélyrepülés szövegét Csengey Dénes írta; Bereményi a nyolcvanas évek nagy részében egyáltalán nem írt dalszövegeket). Négy aktív évtizedüket húsz nagylemez és több színházi est fémjelzi. A 25. Színház, a Várszínház, a Katona József Színház, később a Bárka színház adott helyet önálló estjeinek. 2006 augusztusában adta utolsó koncertjét Másik Jánossal közösen, ez után romló egészségi állapota miatt nem lépett fel többé. 2009. augusztus 7-én hunyt el.

1993-ban Liszt Ferenc-díjat kapott, 1994-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. Életművét 2001-ben Kossuth-díjjal ismerték el. Mintegy ezerkétszáz dal, köztük filmzenék szerzője. Dalai nem csak korának lenyomatai, de az aktualitásokon túlmutatva mesélnek emberi vágyakról és érzésekről.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket