dunszt.sk

kultmag

Terror a Kassai Thália Színházban

A Kassai Thália Színház 49., 2018–19-es évadának témája: Kis apokalipszisek – Európai utazás (Erkölcsi dilemmák magyar, cseh, német és orosz módra).  Az előadások a múltbeli és jelenkori Európába kalauzolják a nézőket, a teljességre bevallottan nem törekvő hangulatjelentést adva annak erkölcsi és mentális állapotáról. Az előadások központjában a társadalmi és magánéleti felelősség témája áll.  Mit tehet az átlagember vagy egy hatalommal rendelkező személy, hogy nyugodt maradjon a lelkiismerete, kiérdemelve a tisztességes ember jelzőt? Hogyan döntünk hétköznapokon és krízis idején?

Ferdinand von Schirach drámája, a Terror egy katonai pilóta bűnösségét járja körül. Emberünk lelő egy eltérített utasszállító gépet, megakadályozva ezzel egy terrortámadást. Választania kellett a stadion hetvenezer nézője és a 164 utas között, Lars Koch pedig megölt 164 embert. A darab azonban nem ad megnyugtató választ a dilemmára: a bírósági drámában a nézők szavaznak arról, bűnös-e a pilóta. Az Európa-szerte sikeres színdarab provokatív és nagyon is égető kérdéseket vet fel, érvek és ellenérvek sora árnyalja az alaphelyzetet, a végső döntés mégis ugyanolyan egyszerű marad: gyilkos vagy sem? A főszereplővel együtt, aki saját bőrén tapasztalja, milyen következményei vannak az állásfoglalásnak, a nézők is megélhetik a véleményükért való felelősségvállalást.  A Terror gyűjtőhonlapon aztán egy másik közösség részévé válik a néző, itt nyomon követhető, hogyan szavaztak a nézők az egyes előadásokon világszerte.

Ahogy Czajlik József rendező nyilatkozta: „…mi mint színház [megszólítjuk] a hozzánk járó embereket és megkérjük őket, hogy helyettünk ők mondjanak véleményt. Az emberek ahhoz vannak szokva, hogy valaki kiáll eléjük és elmondja, mit gondoljanak. Mi a részvételt akarjuk erősíteni, hogy ők, a nézők mondják el, miképpen látják, gondolják a világot. Mivel az előadás végére döntésre kell jutni, azonnal mérhető lesz az, hogyan is gondolkodik a közönségünk erről a témáról.”

Az előadás már a Kassai Thália Színház műsorán.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket