dunszt.sk

kultmag

A köztes lét túloldalán

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum A köztes lét túloldalán. Hajas Tibor művészete és a tibeti misztériumok című, április 14-ig látogatható kiállításának fókuszában a tibeti buddhista gyakorlatoknak a hazai neoavantgárd egyik kiemelkedő alkotójának, a body artot és a performanszot itthon meghonosító Hajas Tiborra  (1946–1980) gyakorolt hatása áll. A ma 15 órától kezdődő tárlatvezetésen a fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt költő és képzőművész utolsó alkotói periódusával ismerkedhetnek meg a látogatók.

„A köztes lét túloldalán a Hopp Múzeum azon kiállításainak sorába illeszkedik, melyek az ázsiai kultúráknak a 19–20. századi hazai alkotókra gyakorolt hatását teszik vizsgálatuk tárgyává. Kiállításunkban az egymástól olykor sok száz éves és több ezer kilométernyi távolságra felbukkanó szereplők közötti összekötő kapocs két tibeti „misztérium”: a tummo, vagyis a belső hő fejlesztésének gyakorlata, amely a 11–12. században élt tibeti költő és jógi, Milarepa nevéhez is kötődik, illetve a testhez és az egóhoz való ragaszkodás »elvágása«, tibeti nevén a csö. A Hamvas Béla Tibeti misztériumok című műve által inspirált, Vető János fotográfus segítségével készült Hajas-művek a hazai viszonyokból való megdöbbentő kitörési kísérletként is értelmezhetők” – összegzi a kiállítás tematikáját a múzeum.

A tárlatvezetés előadói Kelényi Béla és Hajdu István.

A művészeti múzeum felhívja a figyelmet, hogy a kiállítást és a programokat 18 éven felüli látogatóinak ajánlja. Továbbá figyelmeztet, hogy a kiállítás a nyugalom megzavarására alkalmas hanghatásokat és vizuális elemeket tartalmazhat.

Maximális létszám: 30 fő. Előzetes jegyvásárlásra itt van lehetőség.

 

(A kiemelt kép Vető János fotója)

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket