dunszt.sk

kultmag

Négy nap, hat ország, tíz táncelőadás

Jön a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál!

Harmadik alkalommal várja a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál a tánc szerelmeseit a Miskolci Nemzeti Színházban. Az április 24-27. között zajló találkozóra a Miskolci Balett neves külföldi és hazai alkotókat, együtteseket hívott meg idén is, akiknek színvonalas produkciói a kortárstánc legújabb trendjeit, különleges irányait képviselik, így az érdeklődők egy sűrített képet kaphatnak a kortárstánc mai világáról.

Az idei programban a hazai táncélet nagyjai mellett görög, finn, cseh, litván és horvát együttesek is bemutatkoznak. A fesztivál négy napja alatt rendkívül sokszínű programra készülhetnek a nézők, hat ország 10 produkciója vendégszerepel Miskolcon. A fesztiválprodukciók mellett több kísérőprogrammal is készül a színház. Április 26-án a Magyar Táncművészek Szövetsége kihelyezett ülést tart Miskolcon. Az intézmény betekintést enged a kulisszák mögé is: az érdeklődők a Szentivánéji álom nyílt próbáján képet kaphatnak arról, hogyan készül egy táncelőadás, valamint beszélgethetnek az alkotókkal. Az előző évek hagyományát folytatva a Nagyszínházban Éder Vera fotós kiállítása látható a fesztivál ideje alatt, amely ismét új arcát mutatja meg a Miskolci Balett tagjainak. A Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál előadásai után közönségtalálkozóra várják a nézőket, így lehetőség nyílik személyesen találkozni és beszélgetni az alkotókkal.

Az érdeklődők minden fontos információt megtalálnak a rendezvény honlapján ide kattintva.

Fesztiválprogram:

 

Nagyszínház Nézőtéri Társalgó:
Április 24. szerda
17:00 REJTETT HÉTKÖZNAPJAINK kiállítás-megnyitó

Éder Vera fotókiállítása a Miskolci Balett művészeiről készített képekből.

Nagyszínház:
Április 26. péntek
19:00 TARTUFFE: EGY SZÍNDARAB SZÍNREVITELE

(Zagrab Dance Company – Horvátország)

Matija Ferlin rendező és koreográfus Egy színdarab színrevitele sorozatának második darabja Molière klasszikus vígjátéka. A színpadi koncepció magában foglalja a drámai forrásszöveg fordítását és annak átültetését egy koreográfiába. A karakterek nem csak a nyelvhez és a szavaikhoz vannak kötve, ehelyett a saját testükké és mozdulataikká válnak, a kapcsolataik már nem elsősorban a beszéden keresztül közvetítenek, a drámai forrásszöveg nézőpontja miatt pedig új és érdekes másodlagos jelentéseket kaphat a mű.

Kamaraszínház:
Április 24. szerda
19:00 A KIMÉRA GYÖNGYEI

(AIROS Dance Theatre – Litvánia)

 A kiméra gyöngyei című előadás során öt különböző életkorú és eltérő tapasztalatokkal rendelkező táncosnő jelenik meg a színpadon, akik a hatalmas mitikus lényhez köthető erős női archetípusokat jelenítenek meg. A tűzokádó női teremtmény kiszámíthatatlan; lehet veszélyes, gyengéd, szerető vagy anyáskodó.

Április 25. csütörtök
10:00 és 14:00 ÁLLATOK FARSANGJA
(Bara Latalova és Társulata – Csehország)

Az Állatok farsangja a francia zeneszerző, Camille Saint-Saëns azonos nevű musical-motívuma alapján készült interaktív táncelőadás 5-12 éves gyermekeknek. A multimédiás előadás a mozgást és a táncot kombinálja videóvetítéssel, az eredeti zenével és hanggal, miközben a fény-árnyékkal és a csenddel játszik.

Április 26. péntek
17:00 SEBESTYÉN BÁLINT – ANTIGONÉ / GULYÁS ANNA – FEKETE KUTYA
(Győri Balett – Magyarország)

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket