dunszt.sk

kultmag

Frontvonalban a színház a lengyel kultúrharcban

A lengyel kultúrharc színterévé 2017-ben vált a színház, amikor a varsói Powszechny Színházban Stanislaw Wyspianski Oliver Frljic által rendezett Átok című darabja kavarta fel az indulatokat. A provokatív darab a katolikus egyház gyermekmolesztálási ügyeit helyezi a középpontba, ennek köszönhetően több alkalommal is katolikusok, illetve szélsőjobboldali aktivisták tüntettek. A darabban résztvevő művészek halálos fenyegetéseket kaptak, a színházban pedig füstbombás és savas támadásra is volt példa.

Lengyel tüntetők a Powszechny Színház előtt

A kormányon levő populista Jog és Igazságosság Pártja 2015-ös megválasztásuk óta alapít színházakat, melyeknek nem titkolt feladata hazafiasságra és keresztény erkölcsökre nevelni a nézőket. A Powszechny ellen eljárás indult, melyben blaszfémiával vádolták az intézményt. Februárban Rzeszow polgármestere leállította egy darab próbáit, amely szintén a katolikus egyház pedofilbotrányaival foglalkozott, és a kortárs egyházat Júdáshoz hasonlította.

A Powszechny Színház mottója a „színház, ami útban van”, amihez mindvégig hívek maradtak.  Legújabb darabuk a Jakub Skrzywanek által rendezett Mein Kampf, amelynek teljes szövegkönyve Hitler könyvéből vett idézetekből áll. „Meg akarjuk mutatni, hogy a kortárs politikusok nyelve rosszabb, kegyetlenebb, mint amit Hitler használt”, nyilatkozta a rendező. Állítása szerint a darab nemcsak a kormánypártra, de az ellenzékre nézve is erős kritika. „A legradikálisabb, amit ezekben az időkben az ember tehet, ha a támadását nem csak egyetlen csoport ellen, hanem mindenki ellen irányítja.”

Forrás: New York Times

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket