dunszt.sk

kultmag

Itt a TAO-adatbázis

A Transparency International Magyarország (TI) még 2017-ben nyert pert az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, az ítélet értemében pedig nyilvánossá váltak a 2011 és 2016 közötti sportegyesületeket érintő TAO-támogatások részletei.  A határozatokat az EMMI a Kúria ítélete után hónapokkal, pontosan 2018 elején kereshetetlen formátumban adta át a TI-nak, ezekből a dokumentumokból az Átlátszó Szedlák Ádám szakértő segítségével készített kereshető adatbázist, így már mindenki által hozzáférhető több évadnyi pénzügyi adat.

A TI által kiperelt, és az Átlátszó által feldolgozott TAO-adatok a taokereso.hu honlapon elérhetők. A holnapon kulcsszavas keresőfelület és fix keresőgomb is rendelkezésre áll, amely megnyomása után megjelenik az oldalon, hogy hány találat van a megadott szóra a feltöltött dokumentumokban, egy-egy irat nevére kattintva pedig az egész fájl olvashatóvá válik. 

A 2011-ben bevezetett TAO-rendszer lényege, hogy a cégek adójuk egy részét látványcsapatsport-egyesületeknek (futball, jégkorong, kosárlabda, vízilabda, kézilabda) ajánlhatják fel, így ennyivel kevesebb kerül az államkasszába. Erre a támogatásra még az EU is rábólintott, hiszen a kormány úgy érvelt, hogy a TAO közpénz – bár valójában ezt itthon évekig tagadták -, így  minden adat nyilvános lesz, és az összeget az utánpótlás kinevelésére használják fel, ám  mindezekből ezidáig semmi nem valósult meg.  Végül 2017-ben mondta ki a Kúria, hogy mivel a TAO az ország adóbevételeit csökkenti, ezért valóban közpénzről van szó, így az átláthatóság és a hozzáférhetőség alapkövetelmény.

A dokumentumok feldolgozása közben nyilvánvalóvá vált, hogy a különböző állami cégek és a kormányközeli vállalkozók elsősorban a focicsapatokat támogatták, a legtöbb pénz pedig Orbán Viktor miniszterelnök szülőfalujának csapatához, a felcsúti klubhoz került. Erről, és magáról a feldolgozási folyamatról részletesebben az Átlásztó cikke tudósít, amely ide kattintva érhető el.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket