dunszt.sk

kultmag

Ma van a színház világnapja

Március 27-én, azaz ma van a színház világnapja, ebből az alkalomból világszerte olvassák fel színházakban Carlos Celdrán kubai rendező, író, színházigazgató erre az alkalomra megfogalmazott üzenetét.

1957. március 27-én volt a párizsi Nemzetek Színházának évadnyitója, a napot 1962-ben nyilvánította a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) a színház világnapjává. Célja, hogy a figyelmet a színházművészetre és a kultúrára irányítsa, a színészek és a színházi dolgozók előtt tisztelegve. A Nemzetközi Színházi Intézet minden évben felkéri a szakma valamely kiemelkedő személyiségét, hogy fogalmazza meg üzenetét az alkalomra, mely világszerte hangzik el a színházakban az aznapi előadások előtt.

A 2019-es világnapon Carlos Celdrán írta ezt az üzenetet, melyben a színház feladatáról és művészi krédójáról ír. „Színházi szülőhazám, az enyém és a színészeimé azokból a pillanatokból szövődik, melyekben nem bújunk maszkok mögé, nincs többé mellébeszélés és félelem, hanem mi magunk vagyunk, és a sötétben megfogjuk egymás kezét” .

Számos színház és intézmény ünnepli kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal a világnapot. A PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet is csatlakozik a világnaphoz, a Bajor Gizi Színészmúzeumban egész nap programokkal várják az érdeklődőket. A MASZK Országos Színészegyesület szintén ezen a napon adja át szakmai elismeréseit, emellett a Hevesi Sándor-díjat, a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központjának díját is ma adják át.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket