dunszt.sk

kultmag

Elhunyt Agnès Varda, a francia új hullám elismert filmrendezője

A kilencvenéves filmrendező hosszantartó betegség után hunyt el családja körében. Halálhírét a Cine Tamaris produkciós vállalat is megerősítette.

Varda az ötvenes és hatvanas évek francia filmgyártásának egyik legmeghatározóbb alakja, életműve több olyan művet is felvonultat, amely bizonyos fokú öntörvényűségével alapjaiban volt hatással a filmes szakmára.

Sajátos nyelvet alakított ki, amelyet ő maga csak „filmírásnak” nevezett, ez a formai nyelv mind a perspektíva, mind pedig a kompozíció, a szereplők mozdulatsorainak, a vágások ritmusának összhangjában nyilvánul meg.

Legismertebb alkotásai a Cléo 5-től 7-ig, a Sem fedél, sem törvény, amelyért Arany Oroszlán-díjjal tüntették ki az 1985-ös Velencei Filmfesztiválon. 2015-ben pedig a Cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmpa-életműdíjat kapott.

2017-ben jelent meg az Arcélek és útszélek 2017-ben jelent meg, amelyet a szintén elismert JR fotóművész közreműködésével készített, és amelyet Oscar-díjra jelöltek a legjobb dokumentumfilmnek járó kategóriában. Utolsó munkája, a Varda par Agnès – Causerie című dokumentumfilm-sorozat ez év március 18-án jelent meg.

Fotó: Cortesía de FICG 25 / Oscar Delgado

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket