dunszt.sk

kultmag

Szlovák film kapta az idén a prágai Febiofest nemzetközi filmfesztivál fődíját

Huszonhatodik alkalommal rendezték meg Prágában a Febiofest nemzetközi filmfesztivált, amelyen közel 156 filmet tekinthettek meg a nézők, köztük Pálfi György Az úr hangja, Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :), illetve Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben alkotásait.

A fesztivál fődíját Theodor Kuhn Éles késsel című filmje vihette haza. A film egy apa története, akinek fiát megöli egy fiatalokból álló neonáci banda. A férfi úgy érzi, hogy a hatóságok nem végzik kellő hatékonysággal a vizsgálatot, és abban is kételkedik, hogy a várható ítélet csakugyan igazságos lesz majd, éppen ezért saját kezébe veszi a nyomozást, és elhatározza, maga bünteti meg a tetteseket.

A film rendezője személyesen vette át a Kristián-díjat Prágában, amely kitüntetéssel együtt 5000 eurós pénzjutalomban részesült. Kuhn elmondta, ezzel a kitüntetéssel úgy érzi, hogy rendezői munkájával köteles továbbra is fáradhatatlanul tovább dolgozni.

Az idén huszonhatodik alkalommal megrendezett prágai Febiofesten életműdíjjal tüntették ki Billie August dán, illetve Jiří Menzel cseh rendezőt is. Menzel hosszú ideje húzódó betegsége miatt nem tudott jelen lenni a gálán, így a kitüntetést felesége vette át személyesen.

A prágai szemlén szereplő filmalkotások a rendezvény után, áprilisban több cseh városban is megtekinthetőek lesznek, hamarosan pedig Szlovákiában is megnézhetik a hazai nézők.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket