dunszt.sk

kultmag

Fehér nyuszi, vörös nyuszi – formabontás Alföldi Róberttel

Egy darab, melynek nincs rendezője és nincsenek próbái. Nincs jelmez, nincs díszlet, Egyetlen színész van, aki a közönséggel együtt, a színpadon találkozik a darabbal, felkészülés gyanánt mindössze néhány kezdőinstrukciót kap, 48 órával az előadás kezdete előtt.

Az iráni Nassim Soleimanpour darabját, a Fehér nyuszi, vörös nyuszit több mint 50 nyelvre lefordították, és számos díjjal jutalmazták. Az eredetileg angol nyelven írt művet 2011-ben mutatták be Nagy-Britannában – írja a The Guardian. A bemutató idején a szerző ellen lakhelyelhagyási tilalom volt érvényben, melyre emlékeztették a közönséget is – annál is inkább, mivel az akkori beszámolók szerint a darab maga is a cenzúra és az egyéni hang kérdéseit járja körül. Ezeken az előadásokon a közönséget kifejezetten megkérték, hogy tartsák a telefonjukat bekapcsolva – melynek segítségével fotókat és megjegyzéseket küldhettek a szerzőnek. Ugyanígy az első sorban minden előadáson üresen hagytak egy helyet, felidézve, hogy Nassim Soleimanpour ebben az időszakban nem hagyhatja el Iránt.

A Fehér nyuszi, vörös nyuszi jellegéből adódik, hogy egy színész életében csak egyetlenegyszer játszhatja el. A magyarországi ősbemutatón, május 1-jén az Átriumban Alföldi Róbert találkozik a darabbal. Az előadás később újabb színészekkel kerül színpadra, az ősbemutatóra mindössze három óra alatt fogytak el a jegyek.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket