dunszt.sk

kultmag

Lopd el a magyar koronát!

A Steal the Crown egy társasjáték (csapat kell hozzá), de csak egyszer játszható végig az életben. Egy szövevényes rejtvényt kell feltárni: ha már egyszer megoldottuk, másodszorra nem kihívás.

Lényegében szabadulós játék, de akár az otthoni konyhaasztalon is végigjátszaható. Szórakoztató, de nem kevés történelmi ismeretet is közvetít. Online játék (folyamatos internetkapcsolat szükséges hozzá), de vannak nyomtatandó elemei is. Meg videói is. Érdemes kipróbálni, mert legalább ingyenes.

A játék sztorijának lényege, hogy vissza kell mennünk az időben, mert egy őrült tudós, aki Professzor Cronosnak nevezi magát, belepiszkált a történelem menetébe. Konkrétan az 1440. február 20–21. közötti éjszakát változtatta akadálypályává. Ekkor lopta el egy maroknyi csapat a visegrádi vár kincseskamrájából Komáromba a magyar koronát, hogy a frissen megözvegyült Erzsébet királynő picivel később megkoronázhassa újszülött kisfiát, aki később V. László néven vonult be a történelembe és Arany János balladái közé. Ha a koronatolvajok nem tudják legyőzni az akadályokat, akkor a téridő szövetén akkora rengés fut végig, hogy akár az egész Világegyetem megszűnhet létezni (pillangó effektus).

A fordulatos játék közben a felhasználók szinte észrevétlenül tesznek szert egy csomó ismeretre a szóban forgó történelmi eseményről. A történet gerincét Kottanner Ilona, a királynő udvarhölgyének naplói alkotják. A szándékos eltéréseket a hiteles tényektől pedig egy alapos kvízben rakja helyre az alkotógárda a játék végén.

A Steal the Crown egy kreatív csapat munkája. A pontos névsor a játék honlapján olvasható. Kivette a munkából a részét történész, matematikus, dramaturg, operatőr, grafikus, illusztrátor, webdizájner és fordítók is (a játék a magyar mellett szlovák és angol nyelveken is játszahó).

A játékidő kb. 2-2,5 óra. Néhány hétköznapi holmi kell csupán hozzá: 13 oldalnyi pdf nyomtatása, néhány ív papír, internetkapcsolattal rendelkező számítógép, ceruza, radír, olló, és már kezdődhet is az időutazás!

A játék működtetője a Kalicka. A projekt létrejöttét a Kisebbségi Kulturális Alap finanszírozta.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket