dunszt.sk

kultmag

A kassai és a komáromi színház is bemutatkozik a Vidéki Színházak Fesztiválján

Az UPSZÍN Vidéki Színházak Fesztiválját első alkalommal rendezik meg Budapesten, az UP Újpesti Rendezvénytéren, április 17–19., illetve április 24–26. között. A két egymást követő héten szerdától péntekig vidéki és határon túli színházak mutatkoznak be a fővárosi közönségnek hat felnőtteknek szóló és három gyerekelőadással.

Légy jó mindhalálig

 

A színházrajongóknál gyakran megesik, hogy vidékről Budapestre utaznak egy-egy előadást megnézni, a vidéki színházak izgalmas kínálata ellenére az viszont sokkal ritkább, hogy a fővárosi közönség vidékre utazzon megtekinteni egy darabot. Éppen ez a gondolat hívta életre az UPSZÍN-t, ahol vidéki és határon túli színházak mutatkoznak be, köztük a Komáromi Jókai Színház és a kassai Thália Színház is.

A Komáromi Jókai Színház nyitja a programsorozatot április 17-én, szerda este, a már-már klasszikusnak számító A padlással, Presser Gábor és Sztevanovity Dusán musicaljével. A csütörtök délelőtt a kicsiké, akiknek a tatabányai Jászai Mari Színház és a Veronaki zenekar hozta el a Gőgös Gúnár Gedeon című mesejátékot, sok énekkel és játékkal. A darabot különlegessé teszi, hogy Varga Katalin, az 1962-ben megjelent, generációkat szórakoztató könyv szerzője a Veronaki zenekar énekesének, Tarján Veronikának a nagymamája, aki a népzene, a pop és a blues elemeit felhasználva komponált dalokat a könyv írásaiból. A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház szintén 18-án, este lép fel. Tóth Ede és Örkény István A falu rossza című vígjátékát adják elő Mikó István Jászai Mari-díjas, Érdemes művész szereplésével. Az Örkény-féle átiratot 40 évig nem játszotta magyar színház, egészen tavalyig.

A Karinthy Színház két ingyenes interaktív gyermekelőadást hoz. A Szivárvány mesejátéknak egy indiai népmese az alapja, amely április 17-én 10 órakor kezdődik, és három tündér kíséri benne Tündérországba a nézőket. A Zsuzsika hangja című darab április 19-én 10 órától kezdődik, melyben a Hamupipőkét alakító Zsuzsikának taníthatják meg a gyerekek, hogyan történik meg a csoda. A fiatal színháznak számító, 2014-ben alapított  veresegyházi Veres1 Színház is két alkalommal lép fel a fesztiválon: április 19-én a Csoportterápia című előadást mutatják be, melyben musical-komédiának álcázott pszichoanalízisen vehetnek részt az érdeklődők, április 24-én pedig Hirtling István és Pusztaszeri Kornél főszereplésével Molnár Ferenc klasszikusa kerül színpadra, a Játék a kastélyban.

Zsuzsika hangja

A Székesfehérvári Balett Színház művészei két tánckölteményt is bemutatnak egyetlen estén. Április 25-én A Naplemente és a Zárt függönyök kerül színpadra. A programsorozatot a kassai Thália Színház, Európa legészakibb magyar színháza zárja. Móricz Zsigmond jól ismert történetét, a Légy jó mindhaláligot hozzák el április 26-án este.

A fesztivál idején, melynek fővédnöke Oberfrank Pál, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke, kísérőprogramként vidéki színházak archív előadásait vetítik, lesz színházi plakátkiállítás, és koncertet ad az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola énektanszaka és csellóegyüttese.

Az esemény programja elérhető az UPSZÍN honlapján.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket