dunszt.sk

kultmag

Hatszáz elveszettnek hitt, több száz éves dokumentum került vissza a bonni könyvtárba

A Bonni Egyetem és Könyvtár (UBL) nagyjából hatszáz  értékes kéziratot és dokumentumot kapott vissza csütörtökön, április 11-én, amelyek valószínűsíthetően a második világháború végén belga katonák fosztogatásának estek áldozatul.

A több száz éves iratokat végérvényesen elveszettnek hitték, míg 2017-ben valaki eladásra kínálta őket a londoni Sotheby´s aukciósháznak. Az illető a belga Tania Grégoire volt, az iratok pedig bibliofil édesapja öröksége, aki a világháború utáni időszakban belga katonaként Bonnban állomásozott. Az iratok pontos történetét valószínűleg soha nem fogjuk megismerni, Tania édesapjának viszont valószínűleg aktív szerepe volt abban, hogy a könyvet Belgiumba kerültek. A Sotheby´s könyvrészlegén szakértők csapata vizsgálta a műveket, ekkor derült ki, hogy valami nincs egészen rendben velük. Lukas Baumann, aki maga is szerepet játszott a titok felfedésében, elárulta, mi volt velük a probléma: soknak közülük valaki el akarta tüntetni származása nyomait, erről hiányzó kötések, kitépett előlapok, kivakart könyvtári bélyegzők árulkodtak.

Néhány könyvben aztán sikerült ilyen azonosítókra bukkanni, ami az UBL-ez vezettek. A könyvtártól ezután megkapták az eltűnt könyvek teljes listáját, így sikerült a gyűjtemény többi részét is azonosítani. Találtak köztük ritka középkori kéziratokat, 15. századi korai nyomtatott műveket, történelmi térképeket és Maximilian of Wied-Neuwied német ornitológus és felfedező 19. századi illusztrált műveit is. Tania Grégoire, akit sokkoltak az információk, és a Sotheby´s is rendkívül együttműködő volt, ami meglehetősen ritka ilyen esetekben. A második világháború alatt és után eltűnt műkincsek útja ennél sokkal bonyolultabb. A legtöbb a zsidó házakat fosztogató német katonáknak esett áldozatul, de mint a mostani eset is mutatja, a szövetséges megszállókhoz is kerültek értékes ritkaságok.

A kép csak illusztráció

Mivel az iratok meglehetősen rossz állapotban vannak, a restaurátoroknak még rengeteg munkája lesz velük, de Michael Herkenhoff, az ULB kurátora szerint ez egy „ritka kihívás, mivel nem gondolták volna, hogy még valaha látja ezeket a műveket valaki”. A középkorkutatók és filológusok Európa-szerte várják, hogy tanulmányozzák a kalandos sorsú dokumentumokat.

A könyveket történészek és kulturális képviselők jelenlétében, ünnepélyesen adták át április 11-én. Grégoire, akit a német állami kulturális alap kártalanított egy nem nyilvános összeggel, szintén jelent volt az átadón. A könyvtárt a világháború során lebombázták, és csak akkor derült ki, hogy a leltárukból nagyjából 180 000 dokumentum hiányzik, amikor 1951-ben új épületbe költözhettek. Eddig összesen négyet kaptak közülük vissza, egy amerikai katonától és egy másik örökösétől. A mostani, 600 iratot számláló gyűjtemény nem csak az ULB és a Sotheby´s történetében a legnagyobb, amit valaha visszaszolgáltattak jogos tulajdonosának, de a világtörténelemben sincs sok ilyenre példa.

Forrás: The Guardian

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket