dunszt.sk

kultmag

Megvan a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel az augusztus 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.

A színházi seregszemlének ezúttal is a Művészetek Háza, a Bagolyvár szabadtéri színpada és a zsinagóga ad otthont, a koncerteket és az előadóesteket a főtéren és a Szent László utcában felállított színpadokon, illetve a Coffee Tea Areában rendezik meg. A június 21-re tervezett első versenyelőadás Botos Bálint Liget című drámája lesz a kolozsvári Váróterem Projekt Alternatív SzínháziTársulat színrevitelében, az egy nappal későbbi megnyitót követően pedig a Nemzeti Színház társulata Döbrentei Sarolta Sára asszony című drámáját mutatja be.   Látható lesz Szép Ernő Lila ákác című zenés története a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata előadásában, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című drámáját az Aradi Kamaraszínház tolmácsolja, a Vajdasági Tanyaszínház pedig a Marin Drzic Dundo maroje című műve alapján készült Pé’z, hova mész? című vígjátékot állítja színpadra.

A közönség a versenyprogramban megtekintheti az Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című filmjéből készült színpadi játékot a Csallóközi Csavar Színház társulatának előadásában, a Kassai Thália Színház tolmácsolásában Ferdinand von Schirach Terror című drámáját, illetve Anton Pavlovics Csehov Apátlanul című drámáját a nagyváradi Szigligeti Színház színrevitelében. Egy másik Csehov-drámát, a Három nővért a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház mutatja be, míg Jordi Galcerán drámáját, A Grönholm-módszert a kézdivásárhelyi Városi Színház hozza el Kisvárdára. Emellett látható lesz a Bernardo Bertolucci filmje alapján színpadra állított Álmodozók – Egy forradalom fantazmagóriája című előadás az Újvidéki Színház  produkciójában. A már hagyományos hallgatói minifesztivál keretében, de versenyelőadásként debütál a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem közös bemutatója: a fiatal színészekből álló társulatok Maria Wojtyszko kortárs lengyel drámaíró Sam, avagy felkészülés a családi életre című darabját mutatják be.

A versenyen kívüli előadások sorát az ExperiDance Production Nagyidai cigányok című előadása nyitja a seregszemlén, de megtekinthető lesz a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Rengeteg Ábel és Kürtős Kata című bábjátéka, a Maros Művészegyüttes, a marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Kisvárdai Várszínház közös díszelőadása, a Tamási Áron művéből készült Tündöklő Jeromos drámai játék, illetve Claude Magnier Oscar című vígjátéka a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadásában. A budapesti Madách Színház Joe Dipietro Ügyes kis hazugságok című előadását hozza el a felső-szabolcsi kisvárosba, de látható lesz a Joe Masteroff, John Kander és Fred Ebb jegyezte, Cabaret című musical a Turay Ida Színház, valamint Andrási Attila Tizennyolc című történelmi drámája a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház bemutatójában.

A hallgatói minifesztivál további két, immár versenyen kívüli bemutatója közül az egyik William Shakespeare A makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása című vígjátékának adaptációja, a We are shrewd! lesz a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és az Újvidéki Művészeti Akadémia vizsgaelőadásában, a kolozsvári BBTE Színház és Film Kar Magyar Színházi Intézetének végzős színészhallgatói pedig Jerome David Salinger Zabhegyezőjét viszik színre. A debreceni Csokonai Színház társulata Presser Gábor és Sztevanovity Dusán klasszikusát, A padlást adják elő, a június 29-i záróünnepség után a fesztivált a Budapesti Operettszínház Szeretni bolondulásig című műsora zárja majd. A kísérőrendezvények között a Coffee Tea Areában Pindroch Csaba, valamint Szemerédi Bernadett önálló műsorait tekinthetik meg a kisvárdaiak, a főtéri színpadon Szikora Róbert és az R-GO ad koncertet, az utolsó fesztiválnapon pedig Sardar Tagirovsky rendező tartja meg a korábbi fesztiválokon is megszokott workshopprezentációját.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket