dunszt.sk

kultmag

Cannes-i versenyprogram – Almodóvar, Loach, Malick és a Dardenne fivérek

A cannes-i filmfesztivál az egyik legfontosabb esemény a világ filmesei számára. Csütörtökön Párizsban tartottak sajtótájékoztatót a a 72. évfolyam szervezői, Pierre Lescure, a fesztivál elnöke és Thierry Frémaux, művészeti igazgató. Kiderült, hogy többek között Pedro Almodóvar spanyol, Ken Loach brit, Xavier Dolan kanadai, Arnaud Desplechin francia, Jean-Pierre és Luc Dardenne belga, valamint Terrence Malick amerikai rendezők legújabb filmjei versenyeznek  az Arany Pálmáért a hivatalos programban, melyben nagy hangsúlyt kapak a politikai témák.

A közel 1800 nevezés közül egyelőre 19 alkotás került ebbe a szekcióba, de minden bizonnyal még bővülni fog a kiválasztott filmek száma. Quentin Tarantino legújabb filmje, a Volt egyszer egy Hollywood nincs még a listán, mivel még nem fejezték be. Az Elton John életét feldolgozó Rocketman premierje azonban biztosan Cannes-ban lesz, bár versenyen kívül.

A Thierry Frémaux azt is elmondta, hogy sok politikai filmet neveztek, melyek a mindennapi életet vizsgálják, olyan egyénekről szólnak, akik a nyomorból próbálnak kitörni, s a filmek által betekintést nyerhetünk otthonaikba, ráláthatunk problémáikra. „A fesztivál nem politikai, a művészek azok” – mondta művészeti igazgató.

A filmfesztivál, mely zsűrijének elnöke a mexikói mester, Alejandro Gonzalez Inarritu lesz, május 14-től 25-ig tart.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket