dunszt.sk

kultmag

Pogány Judit kapja a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját

A Színházi Kritikusok Céhe évente, titkos szavazással odaítélt életműdíját 2019-ben Pogány Judit kapja. A több mint fél évszázada a pályán levő színésznő Színikritikusok díjának átadó gáláján veszi át az életműdíjat, ahol összesen tizenöt kategóriában díjazzák az évad legjobbjait. Az eseményre szeptember 22-én 20 órakor kerül sor a Katona József Színházban, a gála nyitott a nagyközönség számára is.

Pogány Judit karrierje a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdődött, ahol pályája felét töltötte. A kaposvári csodának nevezett korszak egyik jelképe, akkor is, ha már hosszú ideje a fővárosban dolgozik, 2004 óta az Örkény Színházban. Legsokoldalúbb színésznőink egyike, gyerekprodukciókban, operettben, musicalben, komédiákban, monodrámában is játszott, színházi szerepeinek száma meghaladja a 160-at, filmszerepek tucatjai fűződnek a nevéhez, és számos animációs figurának kölcsönözte hangját, amelyek közül talán Vuk a legismertebb. Legfőbb kritikusa saját maximalizmusa, de hatalmas színházi eszköztárával bármilyen szerepet meg tud formálni, de a tragédia a valódi lételeme.

A színikritikusok céhe nyolcadik alkalommal adja át életműdíját, amelyet olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művésznek ítél oda, aki sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, és hozzájárult a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához. Az életműdíjat először 2011-ben adták át Törőcsik Marinak. Az életműdíjról a szakmai szervezet tagsága titkos szavazással dönt.

Forrás: Színházi Kritikusok Céhe

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket