dunszt.sk

kultmag

Hamarosan a mozikban a Lords of Chaos – A Sötétség gyermekei

Május 2-től érkezik a hazai mozikba a részben Budapesten forgatott Lords of Chaos – A sötétség gyermekei című thriller-dráma, amely minden idők valószínűleg leghírhedtebb black metal zenekara, a Mayhem kezdeti időszakának templomgyújtogatásokkal és gyilkosságokkal tarkított történetét dolgozza fel.

A kultikus Sundance Filmfesztiválon debütált Lords of Chaos – A sötétség gyermekei a tragikus események után újjáalakult és ma is aktív – sőt Csihar Attila személyében magyar taggal is rendelkező – Mayhem és a norvég black metal szcéna korai történetét dolgozza fel.

A sötét hangulatú, horrorisztikus elemekben bővelkedő thriller-dráma olyan, a kilencvenes évek elején nagy sajtóvisszhangot kiváltott botrányok és bűncselekmények hátterét mutatja be, mint a templomgyújtogatások, gyilkosságok, rongálások és a végül brutális végkifejlethez vezető zenekaron belüli feszültségek. Az angol-svéd-norvég koprodukcióban készült film körül már jóval a megjelenése előtt és azóta is parázs vita zajlik, megosztja a műfaj rajongóit. Varg Vikernes, aki tettei miatt a Norvégiában maximálisan kiszabható 21 évet ült börtönben, külön Youtube-videókat is készített, amiben a filmet ostorozza.

Tény, hogy húsz év múltán nehéz megítélni egy underground extrém metál szubkultúra zárt közösségének korai időszakáról, hogy mi is az igazság. Ezt a készítők is elismerik: „Based on Truth and Lies”, azaz „Igaz és hazug történetek alapján” – olvasható a film eredeti plakátján. Maga a Mayhem zenekar első körben mereven elhatárolódott a forgatókönyvtől, majd miután az alkotók személyesen is megkeresték őket, és a beszélgetések valamint a tényszerű rendőrségi jelentések alapján átírták az egész szkriptet, már elfogadták a projektet. A Lords of Chaos – A sötétség gyermekei május 2-től érkezik a hazai mozikba.

Fotó: Front Row Filmed Entertainment

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket