dunszt.sk

kultmag

Bíborszín

Május 13-án (hétfőn), 18 órai kezdéssel rendezik meg a Récsei Noémi önálló beszélgetőestjei rendezvénysorozat újabb, közéleti problémákat (is) feszegető eseményét a gútai Gandre – coffee & handmade kávézóban. Beszélgetőesttel egybekötött könyvbemutató fókuszában Alice Walker 1982-ben (tavaly magyarul is) megjelent Pulitzer-díjas, Steven Spielberg által 1987-ben megfilmesített levélregénye a Bíborszín áll.

A történet főhőse az afroamerikai gettó patriarchális, szexista szabályainak fogságában vergődő Celie a kiúttalanságból kezdetben a spiritualitás világában próbál megnyugvást és feloldozást keresni. Az est során többek közt az olyan kérdésekre keresik majd a választ, hogy változott-e a könyv megírása óta az afroamerikai nők megítélése, társadalmi helyzete,  illetve miről tanúskodik a kötetben a férfiak magatartása (tanult séma vagy belső ösztön vezérli őket), de szó lesz olyan általánosabb értelemben vett nemi szerepeket és identitást érintő kérdésekről is, hogy egyáltalán mitől férfi egy férfi, mitől nő a nő?

Récsei Noémi televíziós és rádiós műsorvezető beszélgetőpartnere a kötetettel és a témával kapcsolatban Dr. Bolemant Lilla nőjogi szakértő és irodalomkutató lesz.

Az est kapcsán egy játékban is be lehet kapcsolódni. A szerencsés nyertes egy Bíborszín kötettel lesz gazdagabb. A játékban részt venni a következő linken tudtok.

Belépő: 3€

Helyfoglalás szükséges!
Info: +421 949 163 672

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket