dunszt.sk

kultmag

Milyen lett volna az Instagramon követni a holokausztot?

Éva története címmel mutatják be az Instagramon egy tizenhárom éves korában Auschwitzban meggyilkolt magyar zsidó kislány, Heyman Éva naplóját.

A projekt legfőbb célja, hogy közelebb hozza és érthetőbbé tegye a mai fiatalabb generáció számára is a múlt évszázad legnagyobb tragédiáját. Heyman Éva 1944-ben kezdett naplóírásba Nagyváradon, amelyet egészen három és fél hónappal későbbig, a deportálásáig vezetett. A háborút édesanyja túlélte, miután pedig megtalálta lánya írásait, kiadta azokat.

Éva rövid epizódokban dokumentálja az 1944-ben Magyarországon történteket: a megkülönböztető jelzés viselésén át, a gettóba záráson keresztül egészen az Auschwitzba tartó vonatra tereléséig.

A kissé groteszk kezdeményezés megálmodójának elmondása szerint a feljegyzések életre hívása mögött a holokausztban odaveszett kislány álmának beteljesítése áll. Éva nagy vágya ugyanis az volt, hogy Londonba költözhessen, ahol aztán fotóriporterként tevékenykedjen tovább.

„Naplóját videoklipekké alakítottuk, kamera helyett egy okostelefont adtunk neki, az újságok helyett az Instagramon publikáltuk” – nyilatkozta egy interjúban Mati Kochávi, a projekt indítványozója.

A videófelvételeket mintegy négyszáz fős alkotógárda készíti Lvivben, Ukrajnában. Az Éva emlékének szentelt Instagram-fiókot az @eva.stories címen érhetik el az érdeklődök.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket