dunszt.sk

kultmag

Kirándulás a Bauhaus világába

Május negyedikén egész napos programmal tiszteleg a Magyar Nemzeti Galéria a Bauhaus öröksége előtt, mely erőteljesen meghatározta a 20. századi művészet fejlődését, irányt adott sok alkotónak és stílusnak, hatása kortárs művészetben is érződik.

Az avantgárd híveit összefogó főiskolán, melyet Valter Gropius alapított immár száz éve Weimarban, a fő hangsúly az építészet oktatására helyeződött, emellett különböző művészeti és iparművészeti ágakra is figyelmet fordítottak. A művésztelephez olyan meghatározó személyiségek neve köthető, mint Vaszilij Kandinszkij, Piet Mondrian, Paul Klee vagy Moholy-Nagy László.

Weininger Andor – Stijl kompozíció ezüst hálórendszerben (Forrás: MNG)

A Bauhaus100. Absztrakt Revü – Válogatott művek Weininger Andor hagyatékából című kiállítás mellett, melyet vasárnapig tekinthetnek meg az érdeklődők, sokszínű és egyedülálló programokkal várja látogatóit a Magyar Nemzeti Galéria.

Nemes Anita, Albrecht Zsófia, Bajkay Éva tárlatvezetései mind másféleképpen közelítik meg a fent említett kiállítást: van, ki Weininger Andor popzenére kiváltott hatását vizsgálja; van, aki a 20. század első 30 évének művészetén kalauzolja át a látogatókat a Bauhaus tükrében.

Továbbá megtekinthetjük a Metropolitan Egyetem divat- és textiltervező hallgatóinak Bauhaus-inspirálta divatbemutatóját és Ladányi Andrea táncművész performanszát, részt vehetünk gyermekeknek, iskolásoknak és felnőtteknek szóló workshopokon, vagy meghallgathatjuk  A Bauhaus Absztrakt revüjétől David Bowie-ig című előadást.

A részletes program itt található.

 

(A kiemelt kép Weininger Andor: Mechanikus színpad – Absztrakt revue című 
képének egy részlete. Forrás: Magyar Nemzeti Galéria)

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket