dunszt.sk

kultmag

Íme az idei Turner-díj jelöltjeinek szűkített listája

A J. M. William Turner, 19. századi brit festőről elnevezett kortárs művészeti díjjal a Tate Gallery 1984 óta olyan alkotók munkáját ismeri el, akik művészetükben jelentős politikai és társadalmi problémákat dolgoznak fel. Az idei jelöltek között szerepel a jordániai Lawrence Abu Hamdan, a londoni Helen Cammock és Tai Shani, valamint a kolumbiai származású Oscar Murillo is.

A bejrúti Abu Hamdan elsősorban filmekkel, installációkkal szerzett ismertséget, a multikulturális kitüntetésre való jelölését azonban interjúival érdemelte ki, amelyeket egy szíriai börtön exrabjaival készített. A fiatal művész elsősorban a hangok iránt érdeklődik, csakúgy, mint a 48 éves, Helen Cammock, aki performanszainak központjába az élőbeszédet helyezi, de művészete elemi részét képezik az írott szavak és azok összjátéka is.

A 42 éves, Londonban alkotó Shani egyik legizgalmasabb alkotása a Christine de Pisan 1410-ben publikált The ​Book of the City of Ladies című feminista kötete nyomán megalkotott utópisztikus, protofeminista univerzum.

A rövid lista legszélesebb körben ismert művésze a kolumbiai-brit származású, 33 éves Oscar Murillo, aki többek között festészettel és szobrászattal foglalkozik, installációkat készít és performanszokat mutat be.

A Turner-díj idei jelöltjeinek munkái szeptember 28-tól egészen januárig megtekinthetőek lesznek a dél-angliai Margate-ben működő Turner Contemporary kortárs művészeti galériában. A győztes nevét december 3-án, egy gálaműsor keretében kiáltják ki, amelyet a BBC műsora élőben is közvetít majd. A rangos elismerésen túl a nyertes közel 30 000 eurónak megfelelő fonttal is gazdagodik majd.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket