dunszt.sk

kultmag

Színházi nemzedékváltás? – avagy újra a színház a kulturális figyelem központjában

Napjainkban egyre többször kerül kulturális események, beszélgetések központjába a színház. Mindez talán nem véletlen, hiszen a filmkultúra mellett talán még mindig a színház az a kulturális tér, mely szélesebb befogadói közeget képes megszólítani például a szépirodalommal vagy a képzőművészettel szemben. Talán ezért is került a színház egyre inkább – ha nem is kizárólagosan – a politikai hatalom „kulturális figyelmébe”, mivel annak egyes területein – a közéleti és/vagy társadalmi problémákra való reflektálás elfátyolozása érdekében – érvényesíteni tudja a „kenyeret és cirkuszt a népnek”-féle szórakoztatóipari magatartását. Talán ennek a politikai figyelemnek is köszönhetően – nemcsak a szélesebb körökben is ismerté vált TAO-ügyre kell gondolnunk – kezdtek megszaporodni a szóban forgó, mindenki számára nyitott események, diskurzusok, melyek viszont csak egy szűk (szakmabeli, értelmiségi) réteg figyelmét keltik fel legtöbbször. Többek közt ilyen színházzal kapcsolatos kérdésekkel és problémákkal foglalkoznak a Dunszt és a Stúdió K Színház közös estjei is Szabadegyetem név alatt, de többször nyúlt a témához például a Revizor kritikai portál 2017 januárja óta havi egy alkalommal megrendezett „offline” estejein is.

A sorozat következő részét a Színház folyóirattal közösen május 7-én, 19 órai kezdéssel rendezi meg a Revizor a Magvető Caféban. A Színházi nemzedékváltás? című est többek közt olyan kérdésekre keresi majd a választ, hogy: van-e természetes nemzedékváltás a színházak élén? És a színházi egyetemen? És a főrendezői-rendezői székben?
A beszélgetés moderátorai: Csáki Judit és Tompa Andrea.
Vendégek: Ascher Tamás (a Katona József Színház főrendezője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára), Kovács D. Dániel (rendező) és Znamenák István (színész, rendező, az Örkény Színház tagja).

A belépés ingyenes.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket