dunszt.sk

kultmag

Színnel telített tájak

Május hetedikén nyitották meg Pomothy László Akvarell-variációk című kiállítását a pozsonyi Galéria Michalský dvor-ban. A lévai származású festőművész kamaszkori szenvedélye a képzőművészet, mégis negyvenhárom évesen tért vissza hozzá. „Ritkán állítok ki, eddig nem tartottam fontosnak ilyen módon megmutatkozni” – vallja honlapján Pomothy, ami csak különlegesebbé teszi jelenlegi, június negyedikéig látható kiállítását.

Portfóliója főképp életörömöt sugárzó, színeket ünneplő tájképekből áll. Utcarészleteket, különböző prespektívából látott vidékeket tükröznek alkotásai, de csendéletek is akadnak köztük. Pomothy büszke rá, hogy olyan művészektől tanulhatott, mint Ján Kuchta, az ausztrál Joseph Zbukvic, a torontói Herry Arifin és Dolán György. Nagyapja vörösréz domborművei is arra inspirálják, hogy maradandót alkosson. Az akvarell mellett jelenleg az olajtechnikával és portréfestészettel ismerkedik.

Pomothy László: Bratislava, 2018

„Pomothy László tisztában van vele, hogy az út, amin jár, kisebbségi, de ettől ez az út csak szimptikusabb lesz, ő maga pedig bátrabb. A jelenlegi, Akvarell variációk címet viselő kiállítás a Galéria Michalský dvor-ban egyben az alkotó első pozsonyi kiállítása is. Örülök, hogy az általam kedvelt underground félhomályában újabb variációkat mutathatok be a klasszikus értelemben vett művészeten belül még a harmadik évezredben is, mivel szerintem a klasszikusnak is megvannak a maga végtelen variációi” – laudálta a kiállítást megnyitó beszédében a kurátor, PhDr. Ľudovít Petránsky.

Pomothy eddig Galántán és az olaszországi Albignasego-ban állította ki műveit. A pozsonyi kiállítást Both Enikő nyitotta meg.  Bővebben itt olvashatnak róla az érdeklődők.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket